Zima u Pionirskoj dolini: Životinje su zdrave, zbrinute i imaju novi režim ishrane

Fena
Zima u Pionirskoj dolini: Životinje su zdrave, zbrinute i imaju novi režim ishrane
Sve životinje u zoo vrtu su zdrave, pod stalnim su nadzorom veterinara i hranilaca, dobro podnose hladne dane i podvrgnute su zimskom režimu ishrane, koji podrazumijeva obilniju, te vitaminima i mineralima bogatiju hranu.

Kazao je ovo veterinar u Rekreaciono-zabavnom centru Pionirska dolina Vedad Škapur.

 

Ističe da su životinje koje potječu iz toplijih krajeva, kao što su zebre, eland antilope i lavovi trenutno smještene u objektima s termoizolacijom i ne izlaze na hladnoću, odnosno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima kada je temperatura niža od 10 stepeni Celzijusa zatvoreni su u svojim nastambama.

 

RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt također ima i objekte sa sistemom grijanja u kojima borave životinje, kao što su majmuni, merkati, lemuri, razne vrste gmizavaca i koje posjetioci mogu vidjeti tokom posjete, bez obzira na godišnje doba.

 

“RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt, odnosno preduzeće "Park" u pripremi ima nekoliko projekata za nabavku novih životinjskih vrsta, kao i novih sadržaja i nadamo se da ćemo do proljeća izvršiti sve potrebne pripreme da bismo početkom nove sezone krenuli u njihovu realizaciju”, kazao je Škapur.

 

Stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza kazala je da je Pionirska dolina i zoo vrt oaza u centru Sarajeva, otvorena 365 dana u godini i aktuelna je i tokom hladnijih vremenskih prilika.

 

“Jesenja i zimska idila u Pionirskoj dolini, životinje u svojim nastambama interesantne su našim sugrađanima i tokom ovih hladnih dana. Bez obzira na hladnije vrijeme ljubitelji ove oaze česti su posjetioci, a obično su to roditelji s djecom i starije osobe koji dolaze da slobodno vrijeme provedu u Pionirskoj”, kazala je Hamza.

 

Dodala je, međutim, da je broj posjetilaca u ovom periodu manji nego tokom ljetnih dana.

 

Na snazi je radno vrijeme od 8 do 17 sati svaki dan, rekviziti za igru i zabavu su također u funkciji, međutim, tokom zime i snježnih padavina oni neće biti u upotrebi, ali tu je uvijek zanimljivi zoo vrt u kojem trenutno imamo 56 životinjskih vrsta, koje potječu sa svih kontinenata”, istakla je Hamza.

 

Dodala je da bez obzira na hladnije dane, RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt i dalje u ponudi ima organizaciju proslava dječijih rođendana, koja osim zabave u zatvorenom objektu s najkreativnijim animatorom, podrazumijeva i šetnju zoološkim vrtom i upoznavanje njegovih stanovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije