Prinove u Pionirskoj dolini donijele radost

Jasmina Ćebo
Prinove u Pionirskoj dolini donijele radost
Pionirska dolina svake godine širi svoj broj stanovnika, a dokaz je skoro pun majmunarnik, veliki broj pernatih životinja i još 56 vrsta životinja.

Odlučili smo posjetiti Pionirsku dolinu i njene nove stanovnike. Tu nas je dočekao voditelj veterinarske službe KJKP Park dr. Vedad Škapur koji je za portal Radiosarajevo.ba otkrio kako životinje podnose visoke temperature.

Mi nemamo polarnih medvjeda i pingvina kojima bi bio prioritet da im se nabavlja led i rashlađuju svaka dva sata. Uvijek nabavljamo životinje koje možemo uskladiti s našom klimom, da ih normalno hranimo i pazimo tokom cijele godine. Dajemo im što lakšu hranu bogatu mineralima i vitaminima, svježe voće i povrće, te mnogo pitke vode. Pridržavamo se zadanih propisa kada je u pitanju njega životinja, posebno mrkog medvjeda, tako da nema nikakvih problema“, kazao je Škapur.

Ove godine Pionirska dolina dobila je nekoliko prinova. Tako posjetioci, a među njima je najviše stranih turista i organiziranih posjeta, mogu vidjeti mladunčad jelena lopatara, zatim podmladak srne, eland antilope i klokana.

Naši posjetioci mogu uživati u ovim 'bebama' koje se rađaju kod nas“, izjavio je Škapur, te dodao kako su trenutno u pregovorima s evropskom asocijacijom zooloških vrtova.

Mi smo pridruženi član, u kandidatskom smo statusu, i sve životinje dobivamo besplatno preko njih. Od Općine Centar smo dobili jednu donaciju od 10.000 KM, te čekamo dostupnu listu kako bismo krenuli u realizaciju voznog parka, golubarnika i nabavke drugih životinja“.

Ekološko društvo za zaštitu i uzgoj ptica počelo je izgradnju golubarnika, a sredstva za izgradnju osigurat će upravo ovo ekološko društvo gdje će posjetioci moći vidjeti autohtonu pasminu golubova i ostale pernate životinje.

Cilj ovakve saradnje je brojnim posjetiocima omogućiti da na jednom mjestu mogu vidjeti autohtone pasmine golubova, da uče o njihovoj zaštiti i uzgoju i da razvijaju svijest o očuvanju i brizi o njima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije