Završeni radovi na izgradnji kružnog toka kod preduzeća GRAS

4
Radiosarajevo.ba
Završeni radovi na izgradnji kružnog toka kod preduzeća GRAS
FOTO: Facebook / Kružni tok kod GRAS-a

Semir Efendić, načelnik Opštine Novi Grad, na svom Facebook profilu podijelio je detalje o procesu izgradnje kružnog toka kod preduzeća GRAS, otkrivajući brojne zanimljive činjenice i izazove koji su pratili ovaj ambiciozni projekat.

Izgradnja kružnog toka trajala je impresivnih 10 mjeseci, od 7. augusta 2023. godine do 1. juna 2024. godine. Prethodili su joj pripremni radovi na rušenju objekata stambene zgrade i poslovnih objekata u okolini, u ulici Džemala Bijedića i poslovnih objekata u krugu preduzeća GRAS, ali su se ti radovi odvijali izvan trase tadašnjih saobraćajnica.

Jedan od najizazovnijih segmenata projekta bila je zamjena vodovodnih instalacija. U periodu od 6 mjeseci, od 14. septembra 2023. do 4. oktobra 2023., zamijenjeni su cjevovodi DN 200, DN 300 i DN 400, dok je zamjena cjevovoda DN 700 trajala od 19. oktobra 2023. do 29. marta 2024. godine. Ova zamjena, posebno za cjevovod DN 700, predstavljala je složen projekat, uključujući probijanje ispod industrijskog željezničkog kolosijeka.

Neobičan način pronalaska ljubavi: Upoznali se uz pomoć 'Spotted: Sarajevo', danas im je bila svadba

Neobičan način pronalaska ljubavi: Upoznali se uz pomoć 'Spotted: Sarajevo', danas im je bila svadba

Ukupna vrijednost radova na izgradnji objekta iznosila je 1.679.000 KM, od čega je osnovni ugovor iznosio 1.455.000 KM, dok su dodatni radovi koštali 224.000 KM. Dodatni radovi obuhvatali su sanaciju dijela ulice Srđana Aleksića i izgradnju rasvjete.

Finansiranje ovog ambicioznog projekta bilo je rezultat sufinansiranja Opštine Novi Grad i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, u ukupnoj vrijednosti od 1.455.000 KM, dok je Općina Novi Grad osigurala ostatak sredstava za dodatne radove i zamjenu instalacija.

Kružni tok kod preduzeća GRAS dio je šireg projekta razvoja primarnog saobraćaja kroz Opštinu Novi Grad kojim se uspostavlja drugi primarni koridor saobraćaja koji podrazumijeva proširenje ulice Džemala Bijedića, izgradnju kružnih tokova, te povezivanje ulice Džemala Bjedića sa gradskim autoputem preko Devete transverzale i Lot 2C Sarajevske zaobilaznice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije