Završen štrajk u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

7
Radiosarajevo.ba
Završen štrajk u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Saudin Sivro

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo proveo je trodnevni štajk u osnovnim školama.

Oglasili su se saopćenjem o provedenom štrajku te najavili naredne korake. Saopćenje prenosimo u cijelosti, bez redakcijskih intervencija:

"Informišemo javnost da je u osnovnim školama u KS uspješno proveden trodnevni štrajk upozorenja u periodu od 17.-19. aprila tekuće godine. Informacije s terena su vrlo pozitivne i pokazuju da je sindikalno članstvo jedinstveno i odlučno stupilo u štrajk upozorenja i isti uspješno provelo. U štrajku upozorenja učešće su uzeli i naše kolege koji nisu članovi Sindikata.

Još jedna nesreća na bh. putevima: Automobil završio na krovu

Još jedna nesreća na bh. putevima: Automobil završio na krovu

I pored strašnih neistina i opstrukcija koje je u proteklom periodu javno iznosila druga strana te činjenice da je resorno Ministarstvo pokrenulo tužbu, informišemo javnost da je Općinski sud u Sarajevu odbio prijedlog za određivanje privremene mjere kojom će se zabraniti štrajk kao neosnovan. Advokatski tim Sindikata je pristupio sastavljanju odgovora koji će biti završen u zakonskom roku od tri dana. Mi nećemo govoriti o tome kakva će biti odluka suda. Mi vjerujemo u pravo i pravičnost.

U petak, 19.4.2024. godine održana je sjednica Skupštine povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, na kojoj je, između ostalog, analizirano provođenje štrajka upozorenja koji je održan 17, 18. i 19. aprila 2024. godine u ustanovama osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo. Tom prilikom konstatovano je da je oblik akcije koju je ovaj Sindikat organizovao dao željene efekte i rezultate, jer se pokazala snaga, hrabrost i opredijeljenost radnika u oblasti osnovnog obrazovanja da zaštite svoja prava i očuvaju svoj dignitet. 

U skladu s operativnim planom sindikalnih akcija koje Sindikat namjerava provesti u narednom periodu, Skupština povjereništva SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo je zauzela stav da se okončaju aktivnosti koje se odnose na realizaciju štrajka upozorenja, a naknadno će nadležni organi Sindikata donijeti odgovarajuće odluke o drugim vidovima sindikalne borbe, ukoliko Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ne pristane na pregovore sa Sindikatom. Polazeći od činjenice da su radnicima u djelatnosti osnovnog obrazovanja učenici na prvom mjestu te da oni ne trebaju trpjeti posljedice sindikalne borbe, ima još sasvim dovoljno vremena da se Pedagoški standardi i normativi koriguju na način koji je prihvatljiv za radnike u djelatnosti osnovnog obrazovanja i odgoja u Kantonu Sarajevo i ispune ostali zahtjevi Sindikata.

Saudin Sivro: Sud je odbio da nam zabrani štrajk! Pozivamo Vladu da prestani sa ovim

Saudin Sivro: Sud je odbio da nam zabrani štrajk! Pozivamo Vladu da prestani sa ovim

Koristimo se prilikom da se zahvalimo roditeljima naših učenika na strpljenju i podršci koju su pružili prosvjetnim radnicima, svjesni da se ovaj štrajk upozorenja ne provodi kao vid borbe za povećanje plaća već isključivo zbog oduzimanja radničkih prava kroz nove Pedagoške standarde, koje je Vlada KS usvojila na telefonskoj sjednici, 5.3. tekuće godine.

Pozivamo roditelje na daljnju podršku prosvjetnim radnicima, jer se kroz borbu za nas istovremeno borimo i za učenike, našu i vašu djecu. Želimo da djeca u osnovnoj školi budu sretna, da s osmijehom dolaze u školu. 

Zahvalnost dugujemo i direktorima škola koji su od strane Ministarstva bili izloženi izuzetno velikom stresu, zatim se zahvaljujemo printanim i elektronskim medijima koji su profesionalno i nepristrasno izvještavali javnost o borbi prosvjetnih radnika za dignitet profesije. Očekujemo da ćemo imati i ubuduće podršku u sindikalnoj borbi za obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja, a posebno da će nas svi podržati na planiranim protestima", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije