Završen protest penzionera GRAS-a: Obećali su riješiti naše probleme

E. H.
Završen protest penzionera GRAS-a: Obećali su riješiti naše probleme
Protest penzionera Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća (KJKP) GRAS ispred zgrade Vlade KS-a su završeni i oni su se razišli zadovoljni dogovorima postignutim na sastanku s ministrom za saobraćaj KS-a Mujom Fišom.

"Na sastanku smo dobili čvrsta obećanja da će uskoro biti riješeni svi naši problemi, te da je u proceduri odobravanje rješenja za penzionere u našem poduzeću. Tačnije, obećano nam je da će onima s privremenim uskoro biti izdata stalna rješenja, dok će ostali dobiti privremena rješenja do konačnog okončanja procedure", kazao je Mehmed Rahmanović, predstavnik penzionera GRAS-a, obraćajući se novinarima.

On je dodao kako se penzioneri čvrsto nadaju da će vlast ispuniti obećanja, jer im od toga zavisi egzistencija, te su već za 2. august zakazali novi sastanak u poduzeću, gdje će sa stečajnim upravnikom razgovarati o raspletu situacije.

Prije završetka sastanka s resornim ministrom, pred zgradu Vlade KS-a izašao je i premijer Elmedin Konaković, koji je radnicima poručio da je riječ o velikoj proceduri zbog problema u GRAS-u, no da ne moraju ništa brinuti.

"Znam šta smo zatekli u GRAS-u, ne morate mi ništa pričati. Prije dvije godine nista imali ništa. Dolje se godinama kralo i krčmilo. Do prvog januara možda nijedan vaš kolega neće u penziju, jer će GRAS možda u stečaj", kazao je ovom prilikom Konaković, objašnjavajući radnicima da je novac osiguran, ali da procedure vode institucije za koje Kanton Sarajevo nije nadležan.

Podsjećamo, jutros se ispred zgrade Vlade KS-a u Sarajevu okupilo 20-ak nezadovoljnih penzionera GRAS-a, koji su protestirali zbog nezakonitih procesa kojim su poslani u penziju.

Oni su u ime 300 svojih kolega, koji dijele istu sudbinu, iznijeli svoje stavove tražeći da im resorno ministarstvo napokon riješi njihove probleme kako bi mirno mogli provoditi penzionerske dane.

Kazali su i kako su svi radnici ispunili zahtjeve za odlazak u penziju, kada je riječ o radnom stažu, no zbog nezakonitosti u procesu penzioniranja oni nisu dobili rješenja, a prema tome ni penzije. Agonija pojedinih traje čak i dvije godine te su istaknuli da će ustrajati sve dok njihova prava ne budu osigurana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije