Započeli radovi na demontaži konstrukcije kosog lifta na Ciglanama

Radiosarajevo.ba
Započeli radovi na demontaži konstrukcije kosog lifta na Ciglanama
Potpisivanjem protokola o postupku primopredaje objekta i opreme kosog lifta na Ciglanama zvanično su stečeni pravni uvjeti za početak radova na demontaži konstrukcije postojećeg kosog lifta.

Protokol je danas u ime Općine Centar potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić, a u ime Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS v.d. direktora Avdo Vatrić.

Tokom dana su radnici firme Europrost, koja je izabrana kao izvođač radova na izgradnji kosog lifta na Ciglanama, započeli sa demontažom konstrukcije kosog lifta.

"Zadovoljstvo mi je danas najaviti da smo konačno krenuli s radovima na demontaži kosog lifta. Potpisivanjem ovog protokola ne postoji više nijedan razlog da čekamo s implementacijom projekta. Vjerujem da ćemo ispoštovati zadane rokove i našim sugrađanima dati na korištenje novi lift kao novogodišnju čestitku. Ovo je investicija koja svakako najviše znači korisnicima lifta i posebno mi je zadovoljstvo najaviti da će biti moderno i visoko sofisticirano rješenje bez razlike u odnosu na
druge evropske gradove. Nadležne službe Općine Centar su dale potrebna odobrenja i očekujemo u narednih 15 dana završetak demontaže starih liftova", objasnio je Ajnadžić.

Direktorica firme Euro Prost d.o.o. Refija Begović je najavila da će novi moderni liftovi, između ostalog, biti panoramskog tipa kako bi putnici tokom vožnje uživali u pogledu na Sarajevo.

"Moram pohvaliti rad Općine Centar i načelnika Ajnadžića koji su uradili sve da građanima ovog lokaliteta omoguće da u ovoj građevinskoj sezoni okončamo projekat, gdje su osigurali uvjete i prevazišli sve administrativne probleme kojih je bilo jako mnogo, a sve sa ciljem da radovi na izgradnji lifta započnu prije zimske sezone", kazao je direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić.

Nakon demontaže starog lifta predstavnici Instituta za materijale i konstrukcije će obaviti ispitivanje nosivosti postojeće konstrukcije šinske trase kosog lifta, što je preduslov za izradu glavnog projekta izgradnje novog lifta.

Osim pomenute firme, potpisanim ugovorom o izgradnji novog kosog lifta također je uključena kao dio konzorcija i firma Džekos iz Sarajeva koja će imati obavezu završiti građevinski dio projekta, čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 825.700 konvertibilnih maraka, od čega je Općina Centar osigurala 525 hiljada KM, a Vlada Kantona Sarajevo 300 hiljada KM.

Novi i funkcionalni kosi lift bi trebao biti izgrađen do kraja ove godine, a do tada za sve stanovnike ovog dijela naselja Ciglane Općina Centar je osigurala redovnu kombi liniju koja besplatno prevozi naše sugrađane umjesto kosog lifta u terminu od 8:30 do 17 sati svakim radnim danom i subotom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije