Za mjesec i po bit će izgrađena biciklistička staza prema Dobrinji

Radiosarajevo.ba
Za mjesec i po bit će izgrađena biciklistička staza prema Dobrinji
Na području općina Novi Grad Sarajevo uskoro će početi realizacija tri značajna infrastrukturna projekta, koji će doprinjeti ljepšem izgledu i ugodnijem življenju u ovoj lokalnoj zajednici.

Riječ je o sanaciji i redizajnu šetnice uz Bulevar Meše Selimovića, od zgrade Općine do Studentskog doma u Nedžarićima, izgradnji biciklističke staze od Nedžarića prema Dobrinji, te sanaciji Teheranskog trga i ulice Hasana Sućeske u Saraj-Polju, piše na stranici Općine Novi Grad.

Tim povodom Općinski načelnik Semir Efendić potpisao je ugovore o izvođenju radova sa direktorima firmi „Ame“, „Orman“ i „Grakop“, Almedinom Omerhodžićem, Nijazom Ormanom i Šukrijom Melezovićem.

Kada je u pitanju šetnica od zgrade Općine do Nedžarića radit će se kompletna zamjena postojećih betonskih ploča, ulična rasvjeta koja do sada nije postojala, nove klupe sa odmorištima i jedan novi dizajn zelenog pojasa uz šetnicu.

Kako je kazao načelnik Efendić, nepostojanje javne rasvjete šetačima je predstavljalo problem, naročito u noćnim satima. Prošle godine je uz šetnicu izgrađena biciklistička staza, a uređenjem ovo dijela, prostor od zgrade Općine pa do Centra „Safet Zajko“ bit će potpuno uređen za sve one koji žele šetati.

Prva faza biciklističke staze gradit će se s desne strane saobraćajnice od Nedžarića do kružnog toka na Dobrinji u dužini od 1.400 metara, a ostatak staze gradit će se u narednom periodu. Staza koja će ići Bulevarom bit će povezana sa biciklističkom stazom koja se gradi s obje strane A transverzale, tako da će se biciklom moći doći do aerodroma i nazad.

„Sanacija Teheranskog trga uključujući i ulicu Hasana Sućeske podrazumijeva zamjenu polomljenih i dotrajalih ploča asfaltom, zatim blokiranje saobraćaja u pješačkoj zoni na dijelu Teheranskog trga, a u ulici Hasana Sućeske uradit će se asfaltiranje“, kazao je načelnik Efendić.

Podsjetio je da je prije nekoliko mjeseci urađena i javna rasvjeta na Teheranskom trgu i Ulici Hasana Sućeske, tako da će taj prostor dobiti potpuno novu i ljepšu dimenziju.

„Ovim projektom uređuje se i kretanje automobila koji sada idu pješačkom zonom, odnosno jednim dijelom Tehernskog trga. Njegovim završetkom sigurno ćemo imati puno ljepši Novi Grad“, rekao je načelnik Efendić.

Ukupna vrijednost navedenih radova iznosi oko 470.000 KM.

Prema riječima Nijaza Ormana, ukoliko ne bude nepredviđenih radova, izgradnja biciklističke staze trebala bi trajati mjesec i po.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije