Počeo upis učenika u srednje škole

N. K.
Počeo upis učenika u srednje škole
Facebook / Ilustracija
U Kantonu Sarajevo, danas je počeo upis u prve razrede srednjih škola za školsku 2016./2017. godinu.

Prema Planu upisa predviđen je upis 3.834 učenika u 35 srednjih škola, na 29 zanimanja i 131 stručno zvanje.

„Imajući u vidu broj učenika koji završavaju osnovu školu i cijeneći kadrovske i prostorne kapacitete u narednoj školskoj godini bit će upisano 160 odjeljenja u svim srednjim školama, na bazi optimalnog broja u jednom odjeljenju od 24 učenika. Zbog manjeg broja djece, njih 325 u odnosu na prošlu godinu, ove godine će biti upisano šest odjeljenja manje.“, kazali su nam iz Vlade Kantona Sarajevo.

Također, kako navode, broj odjeljenja u gimnazijama ostao je isti kao i prethodne godine i po strukturi novih srednjoškolaca oni čine oko 25 posto od ukupnog broja upisanih.

Prvi konkursni rok za upis počeo je danas, 24. juna 2016. godine, a rok za predaju dokumenata je do 1. jula, dok će rezultati konkursa biti objavljeni od 2 do 4. jula.

Drugi konkursni rok je 11. jula, dokumenti se mogu predati do 13. jula, a 14. jula biće objavljeni rezultati konkursa.

Podsjećamo, prilikom izrade Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola s područja Kantona Sarajevo za školsku 2016./2017. godinu, konsultirana je i Služba za zapošljavanje KS-a, Unija poslodavaca kao i sindikat srednjeg obrazovanja. Također, kako bi se dao poticaj upisu učenika u škole deficitarnih zanimanja (npr. stolari, varioci, bravari) resorno ministarstvo će u narednoj godini stipendirati po deset najboljih učenika u ovim odjeljenjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije