Vodoodbrana Sarajeva uputila jasnu poruku zbog nestašica vode

Radiosarajevo.ba
Vodoodbrana Sarajeva uputila jasnu poruku zbog nestašica vode
Vodoodbrana Sarajeva poziva predsjedavajuću Skupštine KS-a Anu Babić i ostale zastupnike da na početku 34. radne sjednice, a u vezi s tačkom 2. (Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta kantona Sarajevo za 2017. godinu) pročitaju njihovu poruku.

“Od stranaka koje sebe smatraju opozicijom i kao takve se deklariraju očekujemo da bar ovu poruku, od stranica i stranica materijala koje smo odaslali u organe vlasti, javno i naglas pročitaju u Skupštini, budući da se konstantno izmišljaju administrativne prepreke kako bi nam se onemogućilo obraćanje ili se zahtjev 'demokratski' odbije na Kolegiju”, napominju iz Udruženja Eko-akcija koje je organizator kampanje Vodoodbrana Sarajeva.

Poruka Vodoodbrane Sarajeva glasi:

“Stanovništvo Sarajeva i dalje trpi svakodnevne redukcije vode. Niti od jednog svog glasača niste dobili mandat da dopustite isključenja vode i urušavanje javnog dobra. Uprkos svim svakodnevnim teškoćama, mi smo se organizirali, nabavili smo kanistere, djecu učimo
da rad metabolizma planiraju prema dnevnom rasporedu redukcija u vrtićima i školama, u Hitnu pomoć nosimo flaše vode. Uprkos svim svakodnevnim teškoćama - mi smo našli vremena i da pratimo rad i nerad nadležnih: pišemo dopise, radimo analize, predlažemo rješenja, upozoravamo i pozivamo na odgovornost, pa smo čak i vama i Vladi KS došli pod prozor da vas protestom podsjetimo na ono što ste nam dužni – vodu. Mi kao narod shvatamo šta je opšti interes i zajedničko dobro - i tako i djelujemo. U ovom slučaju to između ostalog znači da se, kroz konačno planirana dodatna sredstva za popravku vodovodne mreže, momentalno počne rješavati problem isključenja vode cijelim naseljima polumilionskog grada.

Prije svega: Hoćemo čistu pitku vodu za sve nas, 24 sata dnevno. Ako se isključenja nastavljaju, hoćemo jasne i precizne informacije gdje, u kojem terminu, zašto i do kada. Hoćemo da u svakom momentu znamo šta javno preduzeće i Vlada rade da prestanu Isključenja.

Sedmični izvještaj – urađeno, planirano, rokovi, odgovorni. Hoćemo da se osigura voda domovima zdravlja, Hitnoj pomoći, bolnicama, školama, vrtićima i penzionerskim domovima i drugim sličnim ustanovama. Ako ima vode non-stop za tržne centre, mora je biti i za vitalne ustanove grada.

Hoćemo da se obustavi komercijalno crpljenje vode ako vode nema dovoljno za stanovništvo, jer naše potrebe su i po zakonu prioritet. Hoćemo da se preispitaju koncesioni ugovori, uključujući dugovanja, naplate dugovanja, tarife i uslove, s ciljem revidiranja ugovora ali i ukidanja onih koncesija koje su nelegalne ili gdje koncesionari ne ispunjavaju obaveze. Može se početi od Sarajevske pivare, Ilidža voda, Coca-Cole i Teloptica npr.

Hoćemo višestruka svakodnevna testiranja vode i svakodnevno objavljivanje potpunih rezultata. Redukcije su rizik po zdravlje – svakodnevno nam prijete zaraze, infekcije, teška trovanja. Rebalans budžeta mora uključiti i dodatna sredstva za rad Zavoda za javno zdravstvo, a Zavodu se mora naložiti da situaciju počne tretirati kao kritičnu i da prestane obmanjivati javnost i slati diletantske instrukcije. Hoćemo da ad hoc nadzorno tijelo Skupštine kontroliše cijeli proces rekonstrukcije vodovoda. U protivnom će rebalans budžeta samo obezbijediti dodatnu novčanu infuziju stranačkim firmama.

Šta nećemo?

Nećemo dopustiti da se sistematsko višegodišnje urušavanje javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija iskoristi za bilo kakav vid privatizacije, uključujući i javno-privatna partnerstva već godinama najavljivana iz istih krugova SDA i inostranih grabljivaca.

Ponovo pozivamo zastupnike da usvajanjem amandmana na Ustav Kantona Sarajevo trajno zaštite našu vodu, infrastrukturu i izvorišta.

Očekujemo da u raspravi ovog puta vidimo makar naznake razumijevanja naših svakodnevnih problema zbog isključenja vode i puno poštivanje našeg građanskog angažmana i dostojanstva institucije skupštine koja, kao skup zastupnika stanovništva, ne može biti potrčko vladi niti dopustiti da tako dragocjenim društvenim dobrom kao što je voda raspolažu kojekakvi klanovi za stranačke interese”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije