Devastirani stanovi problem za upravitelje i druge stanare, vlasnici neodgovorni

S. H.
Devastirani stanovi problem za upravitelje i druge stanare, vlasnici neodgovorni
Sa 16. sprata nebodera u sarajevskom naselju Trg heroja na broju 32 nedavno je pao prozor, te tom prilikom oštetio dva parkirana automobila. Pukom srećom niko od prolaznika nije stradao.

Naknadno je utvrđeno da je prozor pao sa devastiranog stana zbog neodržavanja.

devastirani_stan_rsa4.jpg - undefined

Nakon što pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nisu mogli ući u stan kako bi obavili uviđaj, utvrđeno je da je vlasnik stana jedna od sarajevskih institucija čiji je zaposlenik izašao na mjesto događaja i omogućio pristup stanu.

Samo u ovom neboderu nalazi se deset devastiranih stanova, a nije poznat tačan broj devastiranih, napuštenih ili zapečaćenih stanova u Kantonu Sarajevo.

"Ne postoji evidencija o broju devastiranih stanova", potvrdio je za Radiosarajevo.ba ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Čedomir Lukić.

Samo u evidenciji KJKP “Toplane - Sarajevo” d.o.o. su 232 stana evidentirana kao zapečaćena

Kako nam je naveo Lukić, odgovornost za održavanje devastiranih stanova imaju vlasnici, bilo da je riječ o pravnim ili fizičkim licima.

Kada je u pitanju neboder na Trgu heroja 32, iskustva pokazuju da se vlasnici ne interesuju za stanove dok ih ne prodaju, a do tada ne vode nikakvog računa o njihovom održavanju.

Samo u ovoj zgradi većina devastiranih stanova pripada pravnim licima poput Zavoda za PIO/MIO, kompanije Bosnaplod itd. Iz Kućnog savjeta ovog nebodera za naš portal su naveli kako su bezuspješno slali dopise vlasnicima da riješe probleme devastiranih stanova.

devastirani_stan_rsa5.jpg - undefined

O stanju devastiranih stanova u nekoj zgradi trebao bi biti upoznat upravitelj zgrade ili predstavnik Kućnog savjeta, uputio nas je ministar Lukić.

Upravitelji stambenih zgrada, poput Hetiga koji upravlja ovim neboderom, najčešće ovakve stanove svrstavaju u dvije kategorije - zapečaćeni i nezapečaćeni stanovi. 

I jedni i drugi, ispričao nam je direktor Hetiga Suad Alić, im stvaraju probleme.

Naime, iako su to dužni prema Zakonu o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade, vlasnici devastiranih stanova ne participiraju u plaćanju za održavanje zajedničkih prostorija. 

Pored nagomilavanja duga za neodržavanje zajedničkih prostorija, devastirani stanovi stvaraju i mnogo veće probleme samom upravitelju, a naročito drugim etažnim vlasnicima u zgradama.

Kako je naveo Alić, u devastiranim stanovima su uglavnom razvaljeni prozori, ponegdje se obrušavaju zidovi, a u stanove često ulaze ptice zbog kojih se u stanovima nakuplja ptičiji izmet koji kasnije predstavlja leglo zaraze i izvore neprijatnog mirisa. Zbog toga što nemaju pristup samim stanovima, upravitelji teško rješavaju te probleme kasnije kada se drugi etažni vlasnici počinju na njih žaliti, te u takvim slučajevima moraju angažirati i druge instance poput kantonalne inspekcije.

Zbog toga što na brojnim stanovima nisu postavljeni katanci, devastirani stanovi često postanu okupljališta narkomana i beskućnika, što stvara dodatne poteškoće i drugim stanarima u zgradama.

Upravitelj nije u mogućnosti ni reagirati na hitne slučajeve.

Iako je na jednom od takvih stanova bio stavljen katanac, zbog toga što je ostao nezatvoren prozor, u stanu je došlo do pucanja radijatora. Kako upravitelj nema pristup takvim stanovima, ispričao nam je Alić, a Uprava za stambena pitanja ne radi poslije 16:00 sati, do pronalaska ključa od katanca poplavljena su četiri stana. Takvih primjera u Kantonu Sarajevo ima još mnogo.

Kako će se uskoro u neboderu na Trgu heroja 32, sa kojeg je i pao prozor te oštetio dva automobila, realizirati Projekat energetske efikasnosti, to znači da će i devastirani stanovi dobiti novu vanjsku stolariju i fasadu. A kako ne pariticipiraju u održavanju zajedničkih prostorija, to znači da će novi vanjski izgled dobiti u potpunosti besplatno, odnosno da neće participirati u iznosu od 40.000 KM koliko su stanari ovog nebodera posudili od Hetiga za realizaciju ovog projekta. Realiziranjem ovog projekta, njihovi stanovi će dobiti na vrijednosti, te će ih moći skuplje i prodati.

Etažni vlasnici u ovom neboderu su zbog tog problema dužni Hetigu 11.000 KM, te će dug otplaćivati i za vlasnike devastiranih stanova. U ovom neboderu živi veliki broj penzionera, a u velikom broju stanova borave podstanari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije