Vlada KS: Mi nemamo dileme da ćemo uraditi sve da poboljšamo život građana

N. Ka.
Vlada KS: Mi nemamo dileme da ćemo uraditi sve da poboljšamo život građana
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Nakon sjednice Vlade

Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici razmatrala nezakonitosti u poslovanju u javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i drugim pravnim subjektima čiji je osnivač KS.

Nakon toga je održana i press konferencija na kojoj je govorio kantonalni premijer Edin Forto, istaknuvši da zbog toga što se svaka ministrica i ministar bave svojim resorom nisu ni svjesni šta se sve dešava.

"Govorili smo o nekih 200-300 miliona KM, o jednom finansijskom krateru. Svi su poznati sa problemima u ZOI-u i GRAS-u, ali da li su građani upoznati da je u sektoru socijale godišnje gubljeno milion maraka", rekao je Forto i dodao:

"Zadužuje se Ministarstvo pravde da zakaže sastanak s Tužilaštvom, vezano za prijave koje se tiču firmi i ljudi. Bez ikakvog pritiska tražit ćemo od Tužilaštva kada će doći do presuda. U narednih 40 dana pokrenut ćemo zakon o upravljanju javnim preduzećima.

Treći zaključak je da ćemo jačati inspekcije. Jačat ćemo i pravobranilaštvo, sazvat ćemo sjednicu da se vidi šta je sa imovinom KS ne samo u državi već i u inostranstvu, a ojačat ćemo i kriminalističku policije".

Danas je na sjednici Vlade nabrojano, istaknuo je Forto, 15 krivičnih prijava, što nije konačan broj.

"Neke firme prihoduju daleko više novca nego što je bilo prije. Recimo 2,5 miliona maraka je VIK prihodovao za samo šest mjeseci. Nadamo se da kada začepimo rupe, da ćemo raditi na poboljšanju kvaliteta života gradana", rekao je Forto.

Premijer o kupovini helikoptera ističe da je to ulaganje u sigurnost građana KS.

"Mi nemamo dileme da ćemo raditi sve na poboljšanju života gradana. Ne mogu se raditi infrastrukturni projekti bez zaduženja, to rade razvijenije države od nas", kazao je Forto.

Vlada KS nije još uvijek preuzela GRAS, rekao je premijer i istaknuo da kada preuzmu GRAS u punom smislu riječi, onda će u potpunosti i s detaljim aiz ove firme upoznati javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije