Vlada će subvencionirati mlade: Koji su kriteriji za rješavanje stambenog pitanja

Radiosarajevo.ba
Vlada će subvencionirati mlade: Koji su kriteriji za rješavanje stambenog pitanja
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih kojom se propisuju sredstva, uslovi, kriteriji bodovanja, postupak donošenja zahtjeva i utvrđivanja rang liste za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, kao i ugovor o kupoprodaji stana ili kuće i postupak dodjele sredstava.

Na ovaj način će sa pozicije Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša za ovu godinu biti izdvojena sredstva u iznosu 300.000 KM, dok će na ime subvencioniranja rješavanja stambenog pitanja mladih kandidatu sa rang liste isplatiti iznos od 10.000 KM.

Ovom odlukom definiran je postupak podnošenja zahtjeva i utvrđivanja rang liste za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Na osnovu raspisanog javnog poziva, kandidati koji ispunjavaju uslove navedene u pozivu, mogu se prijaviti za subvencioniranje.

Kako je u Odluci navedeno, između ostalog, kandidati ne mogu biti stariji od 35 godina, moraju najmanje tri godine živjeti na području Kantona Sarajevo...

Kriteriji za određivanje broja bodova i utvrđivanja reda prvenstva kandidata su:

Starosna dob, stepen stručne spreme, broj članova porodičnog domaćinstva, pripadanje deficitarnim kadrovima, priznati naučni rad, kulturni nastupi i izložbe, članovi porodice šehida, poginulog ili nestalog borca, stepen invalidnosti.

Komisija koju formira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okliša KS će na osnovu kriterija navedenih u Odluci, izvršiti bodovanje kandidata i formirati nacrt rang liste koju nakon provjere žalbi utvrđuje resorni ministar, te ona postaje konačna.

Na osnovu liste, ministar daje prijedlog odluke sa imenima i prezimenima kandidata, brojem njihovih bodova i iznosom novčanih sredstava, te ga dostavlja Vladi na usvajanje, poslije čijeg odobravanja Ministarstvo vrši uplatu sredstava kandidatima na ime subvencioniranja rješavanja stambenog pitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije