Vlada KS traži 35.000.000 eura zaduženja za gradski saobraćaj: Rok otplate 20 godina

2
Radiosarajevo.ba
Vlada KS traži 35.000.000 eura zaduženja za gradski saobraćaj: Rok otplate 20 godina
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Radovi na pruzi Ilidža-Hrasnica

U parlamentarnoj proceduri Federacije Bosne i Hercegovine je prijedlog odluke o odobravanju zajma ili kreditnog zaduženja s ciljem unapređenja gradskog saobraćaja u Sarajevu, što osim izgradnje i spajanja cestovnih transferzala te unapređenja tramvajske infrastrukture, podrazumijeva i obnovu trolejbuske linije od centra grada do Vogošće.

Ako oba doma Federalnog parlamenta odobre ovo zaduživanje u vidu zajma od 35 miliona eura kod Evropske investicijske banke, korisnik novca i krajnji dužnik će biti Kanton Sarajevo. Predviđeni rok otplate kredita je 20 godina računajući i petogodišnji grace period.

Riječ je o projektu "Gradski prevoz u Sarajevu - B".

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Vlada Federacije BiH je juna 2022. godine odobrila inicijativu da njegova realizacija bude osigurana zaduženjem od 35 miliona eura kod navedene evropske banke, a godinu dana kasnije su ta banka i Bosna i Hercegovina potpisale u dva navrata, u Sarajevu i Luksemburgu, ugovor o finansiranju.

Prema materijalu koji je u procuduru Federalnog parlamenta uputila Vlada, planirano je da projekat bude realiziran u četiri povezane komponente iz oblasti gradskog saobraćaja na području Kantona Sarajevo, javnog linijskog prijevoza i izgradnje gradskih saobraćajnica.

Osnovni cilj projekta je unaprijediti efikasnost i uticaj na okoliš sistema mobilnosti, sanirati infrastrukturu osnovne mreže javnog prevoza i obnoviti oko polovice električnih vozila javnog prevoza koja se koriste u gradu Sarajevu i Kantonu, navedeno je također.

Tramvajska pruga Ilidža-Hrasnica: Kako teku radovi na najavljenom 'historijskom projektu'?

Tramvajska pruga Ilidža-Hrasnica: Kako teku radovi na najavljenom 'historijskom projektu'?

"Donošenjem ove odluke, stvara se osnov za potpisivanje supsidijarnog ugovora izmedu BiH i Federacije te posebnog Podugovora izmedu Federacije i Kantona Sarajevo za zajam", navedeno je u dopisu.

Naime, zajmoprimac je u ovom slučaju Bosna i Hercegovina, Federacija BiH garant, a korisnik i krajnji dužnik bio bi Kanton Sarajevo čije je Ministarstvo saobraćaja predviđeni implementator projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije