'Vlada KS-a svjesno krši zakon: Da li će platiti kaznu od 10 hiljada KM?'

Radiosarajevo.ba
'Vlada KS-a svjesno krši zakon: Da li će platiti kaznu od 10 hiljada KM?'
Vlada KS / Arhiv
Predrag Kojović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, upozorava da je Vlada KS-a utvrđivanjem mjesečne naknade od 720 KM za predsjednika UO Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a svjesno prekršila zakon koji je donijela prije manje od pola godine.

"Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija, kantonalnih javnih poduzeća i javnih ustanovama se primjenjuje i na ovaj Zavod. Od Vlade odobrena naknada ne bi mogla biti viša od 416 maraka, jer zakon kaže da ne smije biti viša od 50 posto prosječne plaće u Federaciji.

Prosječna plaća u FBiH u posljednja tri mjeseca je 833 KM. Svaki osnovac će izračunati da je pola od tog iznosa 415,5 KM, a nikako 720 KM", kazao je Kojović.

"Riječ je o odluci za koju će Vlada vjerovatno tvrditi da su je previdjeli, pa će je možda i povući nakon naše reakcije. Međutim, nas niko ne može uvjeriti da oni koji tako revnosno i doslovno prate zakone kada im to treba uvećati primanja, ili kada treba oboriti neki prijedlog opozicije, nisu znali šta zakon kaže po tom pitanju jer su se, između ostalog, tako glasno hvalili njegovim donošenjem kada je trebalo kreirati imidž reformske vlade", dodaje Kojović u saopćenju i nastavlja:

" Vlada može ignorirati zakon i finansijske činjenice, ali onda trebaju biti spremni da odgovaraju jer mi nećemo odustati od ovog pitanja. Zakon je i u tom pogledu jasan pa kaže da će odgovorno lice koje zaključi ugovor o mjesečnoj naknadi suprotno zakonskim odredbama platiti kaznu od 5.000 do 10.000 maraka", zaključio je Kojović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije