Konaković poručio Turističkoj zajednici: Možda da oformite i svoju policiju?

Radiosarajevo.ba
Konaković poručio Turističkoj zajednici: Možda da oformite i svoju policiju?
Fena / Elmedin Konaković
Premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković uputio je danas poruku za predstavnike Turističke zajednice KS.

“Čitao sam danas njihovo saopštenje. Kažu doslovce da nemamo ingerencije da preuzmemo nešto što nismo ni osnovali. Kažu da su ih osnovali hotelijeri, ugostitelji i turistički radnici. Možda da ova sposobna grupa ljudi osnuje sebi i poresku upravu, napravi policijsku stanicu, školu i ambulantu?

 

Istina je dio toga što govore, upravljaju sami resursom koji je jedan od najvećih potencijala Kantona. Ubiru nelegalno taksu jer presudom Ustavnog suda formalno ne postoje. Ne podnose račune legalnim organima koje su birali građani. Osim preuzimanja, pokrenut ćemo istragu da vidimo kako je moguće da grupa pojedinaca preuzme državni resurs i njime upravlja. Turizam je naša ustavna nadležnost i organizovat ćemo je u skladu sa zakonima ove zemlje”, poručio je premijer na svom Facebooku.

 

Nastavak je ovo priče o sukobu između predstavnika kantonalne vlasti i Turističke zajednice, u kojoj su najavu Konakovića da će Vlada ove sedmice preuzeti TZKS, ocijenili kao nezakonitu. Direktor Turističke zajednice KS Šemsudin Džeko kazao je kako premijer ne može preuzeti nešto što nije ni osnovao, te je najavio da će pravdu potražiti pred sudom.

 

Podsjećamo vas da je Konaković prije toga došao (nenajavljen – što su mu zamjerili) u Turističku zajednicu KS, u društvu sa kantonalnim ministrom unutrašnjih poslova Vedranom Mulabdićem. S njima u društvu bio je i zamjenik kantonalnog pravobranioca. Džeko je ponašanje premijera Konakovića ocijenio kao brutalan pritisak na čelne ljude Turističke zajednice KS.

 

“Kantonalne inspekcije u svakom trenutku mogu kontrolisati zakonitost poslovanja Turističke zajednice. Ne može Konaković sada upravljati sa nečim što nije ni osnovao”, izjavio je Džeko za Patriju.

 

Premijer je prethodno kazao da treba unaprijediti ubiranje taksi od turista koji posjećuju Sarajevo - Džeko se složio sa idejom, ali je dodao da nije Turistička zajednica ta koja treba kontrolirati ugostitelje, već to treba da radi kantonalna inspekcija.

 

Premijer bi strategiju povećanja naplate taksi od turista trebao raditi sa njima. Uloga Turističke zajednice je da promoviše turističke potencijale glavnog grada BiH”, naglasio je Džeko i dodao: “A da to radi dobro pokazuju izvještaji o broju turista koji posjećuju Sarajevo.”

 

KS je u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo 145.216 turista, što je povećanje od 11,8 posto u odnosu na 2015. Ostvareno je 277.423 noćenja, što je povećanje od 15,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije