Vlada KS: Redovno izvještavanje krajnjih korisnika o potrošnji energije i vode

Radiosarajevo.ba
Vlada KS: Redovno izvještavanje krajnjih korisnika o potrošnji energije i vode
Na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, Vlada Kantona Sarajevo je na posljednjoj redovnoj sjednici donijela Odluku o obaveznom unosu podataka i redovnom izvještavanju krajnjih korisnika o potrošnji energije i vode u javnim objektima KS.

Na donošenje ove odluka Vlada se obavezala ranije potpisanim Sporazumom o saradnji na realizaciji Projekta "Zeleni ekonomski razvoj“ sa predstavnicima UNDP-a, stoji u saopćenju Vlade Kantona Sarajevo.

Pomenutim Sporazumom je predviđena i izrada "Studije stanja energijske efikasnosti i potencijala za njeno povećanje“, Akcionog plana energijske efikasnosti za period 2016 - 2020. godina, kao i uvođenje Informacionog sistema za upravljanje energijom (EMIS) u javnim objektima iz oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne politike, kulture i sporta, pravde i unutrašnjih poslova.

Svrha donošenja ove odluke je institucionalizacija upravljanja energijom, troškovima i emisijama vezanim za potrošnju energije javnih objekata na području KS. Primjenom ove odluke bit će obezbjeđeno kontinuirano razvijanje i održavanje baze podataka o potrošnji energije za grijanje, električne energije i vode u pomenutim javnim objektima.

Na taj način će se moći adekvatno i precizno u Akcionom planu odrediti koji javni objekti spadaju u prioritetne po pitanju značajnih gubitaka toplotne energije i zbog čega neracionalno troše budžetska sredstava za pokrivanje tih gubitaka, ali i okvirna visina potrebnih ulaganja i način finansiranja energetske sanacije tih objekata u kontekstu povećanja energijske efikasnosti, uštede budžetskih sredstava i, što je najvažnije, smanjenja emisije zagađujućih materija u zrak u KS koje je posljedica, između ostalog, i neracionalnog korištenja toplotne energije.

Akcioni plan će također nadležnim ministarstvima omogućiti da planiraju sredstava u Budžetu za naredni petogodišnji period za projekte povećanja energijske efikasnosti u javnom sektoru, a javnim objektima da pripremaju planove i programe i apliciraju prema različitim međunarodnim fondovima za dobijanje sredstava za svoju rekonstrukciju, navodi se u saopćenju.

Upravo će KS i postupati u skladu sa utvrđenim prioritetima iz Studije i Akcionog plana u smislu obezbjeđivanja sredstava za rekonstrukciju javnih objekata, a kao jedan od preduslova za prethodno navedeno je da se ti javni objekti nalaze u EMIS sistemu, u kojem postoji redovno unošenje podataka o potrošnji energije na mjesečnoj osnovi.

Donošenje ove odluke ima zapravo cilj uvođenje reda u trošenje javnih sredstava koja se koriste za pokrivanje troškova za zagrijavanje javnih objekata, odnosno stimulaciju javnim objektima u smislu racionalizacije ove vrste potrošnje.

 

Pod pojmom javnih objekata misli se na sve javne ustanove, preduzeća, zavode, ministarstva i druge javne institucije koji se neposredno finansiraju iz Budžeta KS.

Ovom odlukom su definisane obaveze krajnjih korisnika javnih objekata u smislu redovnog unosa podataka o potrošnji energije i vode u EMIS sistem kao i dostavljanje nadležnom ministarstvu izvještaja o njihovoj potrošnji. Obaveze ministarstva u čijoj su nadležnosti krajnji korisnici javnih objekata, prema ovoj odluci, su da nadziru unos tih podataka, te kreiraju godišnje izvještaje o potrošnji energije i vode za sve javne objekte unutar tog ministarstva.

Za realizaciju ovih aktivnosti obavezni su imenovati i energijskog menadžera i njegovog zamjenika ispred krajnjeg korisnika javnog objekta, odnosno koordinatora i njegovog zamjenika ispred nadležnog ministarstva. Njima će biti potrebno izdvojiti minimum vremena za mjesečni unos u EMIS sistem podataka o potrošnji energenata u javnim objektima, te za izradu izvještaja, budući da je njihova forma i sadržaj u velikoj mjeri već pripremljena i čini sastavni dio ovog sistema, tako da realizacija ovih aktivnosti neće bitno uticati na obavljanje redovnih radnih zadataka.

Bitno je napomenuti, da će svi energijski menadžeri i koordinatori prethodno proći obuku od strane stručnih lica iz UNDP-ija u pogledu načina unosa podataka u EMIS sistem i kontrole i nadzora nad njim, izrade godišnjih izvještaja o potrošnji energije i vode, kao i drugih pitanja za kojim se ukaže potreba za dobijanje dodatnih informacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije