Vlada KS: Najavom štrajka sindikati uposlenih u zdravstvu krše kolektivne ugovore

0
Radiosarajevo.ba
Vlada KS: Najavom štrajka sindikati uposlenih u zdravstvu krše kolektivne ugovore
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Protesti zdravstvenih radnika ispred zgrade Vlade KS

Vlada KS prihvatila je na današnjoj sjednici Informaciju Ministarstva zdravstva koja se odnosi na neuspjeli postupak pregovora sa Sindikatom radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, Sindikatom doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo i Sindikatom medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo.

Vlada ostaje pri svom stavu da najavom štrajka u ovom periodu pomenuti sindikati krše odredbe potpisanih kolektivnih ugovora, te poručuje kako neće dozvoliti da bude ugroženo pružanje zdravstvenih usluga građanima.

Iz Vlade pojašnjavaju da je kolektivnim ugovorima potpisanim sa navedenim sindikatima, a čiji rok važenja ističe 01. aprila 2024. godine, jasno precizirano "da za vrijeme važenja kolektivnih ugovora sindikati neće pozivati na štrajk radi pitanja koja su ugovorima uređena i ukoliko se prava i obaveze primjenjuju u cjelosti ili ukoliko nije drugačije dogovoreno i potpisano između sindikata i poslodavaca".

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"S obzirom na navedeno i jer se prava i obaveze prema uposlenima u cjelosti izmiruju, ne postoji zakonski osnov za pokretanje štrajka i ugrožavanje prava naših građana na adekvatnu zdravstvenu uslugu. Ukoliko se sindikati odluče na ovaj korak, Vlada je spremna poduzeti sve raspoložive zakonske mogućnosti u cilju zaštite interesa građana", istaknuto je.

Iz Vlade izražavaju spremnost da se pregovori u vezi zahtjeva za korekcijom plaća uposlenih u zdravstvu održe već početkom naredne godine, odnosno tri mjeseca prije isteka važećih kolektivnih ugovora, kako je i propisano.

Naglašavaju kako izuzetno cijene doprinos zdravstvenog sektora, te da posljednje tri godine aktivno rade na poboljšanju položaja zaposlenih u zdravstvu, kao i uslova za pacijente.

Sarajevo: Štrajk ljekara počinje sljedeće sedmice

Sarajevo: Štrajk ljekara počinje sljedeće sedmice

Između ostalog, početkom 2022. godine potpisani su kolektivni ugovori s tri reprezentativna sindikata u zdravstvu kojim su povećane plate svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima u prosjeku od 26 do 37 posto.

"Za taj kolektivni ugovor, koji je trenutno važeći, Zavod zdravstvenog osiguranja KS je izdvojio, mimo Finansijskog plana za 2022. godinu, dodatnih 51 milion KM za plaće uposlenika u zdravstvenom sistemu KS. Na izričito insistiranje sindikata, kolektivni ugovori su potpisani na period od dvije godine i na snazi su do 01. aprila 2024. godine. Naglašavamo da se kolektivni ugovor u cijelosti poštuje", naveo je ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije