Donesena odluka: Neće biti prekida nastave, ali sutra skraćeni časovi

E. H.
Donesena odluka: Neće biti prekida nastave, ali sutra skraćeni časovi
Arhiv / Ilustracija
Iako je Sindikat osnovnog obrazovanja KS resornom ministarstvu dostavio prijedlog o prekidanju nastave u školama diljem kantona, resorni ministar na sastanku sa predstavnicima Vlade KS odbio je takav prijedlog, smatrajući prekid nepotrebnim.

Umjesto prijedloga Sindikata, usvojen je apel Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, u kojem je stajalo da nije potrebno prekidanje nastave, barem ne četiri dan prije završetka polugodišta, ali da bi trebalo svakako skratiti časove, prekinuti vannastavne aktivnosti, te obezbijediti djeci sa zdravstvenim problemima da odsustvuju s nastave.

Zbog toga će nastava sutra će sutra u školama Kantona Sarajevo trajati samo do 17 sati, a navedeno je i da će radnici obrazovnih institucija dobiti zadatak da se pobrinu da djeca vrijeme u pauzama između časova ne provode na otvorenom prostoru.

To je još jedna mjera kantonalne vlade, a u vezi sa proglašenjem epizode "Uzbuna", zbog prevelikog zagađenja zraka na području glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, od  jučer su u Kantonu Sarajevo na snazi posebne mjere, kako bi se utjecalo na smanjenje emisije štetnih čestica u zrak na području kantona, a mjera koja je pobudila najveću pažnju javnosti jeste uvođenje takozvanog "par-nepar" sistema saobraćanja, zbog čega je prepolovljen broj vozila na saobraćajnicama diljem kantona.

Dakle, učenici u Kantonu Sarajevo će i sutra na nastavu, ali prema skraćenom rasporedu, kako bi se smanjila njihova izloženost štetnom utjecaju lošeg zraka u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije