Vlada KS: Deset miliona eura za energetsku efikasnost 40 javnih zgrada

Radiosarajevo.ba
Vlada KS: Deset miliona eura za energetsku efikasnost 40 javnih zgrada
Foto: Printscreen / Vlada KS

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je na današnjem redovnom zasjedanju Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja, po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za Projekt energetske efikasnosti u javnim zgradama.

Radi se o sredstvima zajma u iznosu od 8.000.000 EUR-a, sa rokom otplate od 13 godina, grace periodom od tri godine, kamatnom stopom u kojoj je sadržan šestomjesečni Euribor + jedan posto marže na godišnjem nivou, sa polugodišnjim rokom dospijeća i jednakim otplatama glavnice na dane 20. april i 20. oktobar, te jednokratnom provizijom od jedan posto na iznos glavnice zajma. Iznos provizije na raspoloživa, a neisplaćena sredstva bit će 0,5 posto godišnje.

Kako je planirano, nakon donošenja ove odluke, Kanton Sarajevo će potpisati Supsidijarni ugovor o zajmu sa Federacijom Bosne i Hercegovine, kojim će zajam biti prenesen na Kanton.

Svrha ovog projekta je omogućavanje uvođenja mjera energetske efikasnosti u približno 40 javnih zgrada - škola, bolnica, vrtića i ostalih javnih zgrada od općeg interesa. Projektom će se uvesti čišće i efikasnije grijanje, bolja izolacija, bolje osvjetljenje i ukupno će se poboljšati stanje zgrada.

Prema preliminarnim procjenama, a koje su uzete iz ranije pomenute Studije energijske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo, energijskom obnovom pomenutih javnih objekata očekuje se ostvarenje ukupne godišnje uštede od oko 1.687.130 KM. Drugim riječima, realizacijom ovog projekta, pored svih drugih pozitivnih efekata - sociološki, okolišni, privredni, edukativni i slično očekuje se smanjenje potrošnje energije do 50 posto po objektu, kao i otplata investicije iz ostvarenih ušteda u roku od oko 10 godina.

Na istoj sjednici Vlada je dala saglasnost za prihvatanje investicionog granta Evropske Unije iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan u iznosu od 2.000.000 EUR-a, po osnovu Ugovora o grantu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a za pomenuti projekt energetske efikasnosti u javnim zgradama.

Podsjećamo da je u pitanju projekt „Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“ na koji je Vlada KS u martu prošle godine dala saglasnost za njegovo pokretanje sredstvima u ukupnom iznosu od 10.000.000 EUR (ekv.19.558.300 KM), od čega je tada planirano da se preko ino zaduženja obezbjedi iznos od 8.000.000 EUR, a ostatak sredstava u iznosu do 2.000.000 EUR putem grant sredstava.

Na ovaj ukupni iznos sredstava naknadno će biti prihvaćeno još 1.130.000 EUR-a namijenjenih za pružanje tehničke podrške, čime će za realizaciji ovog projekta biti osigurano 11.130.000 EUR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije