Vlada KS dala saglasnost za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

Radiosarajevo.ba
Vlada KS dala saglasnost za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo je dala saglasnost za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Gradnja će koštati 46 miliona maraka, saopšteno je iz Vlade Katnona Sarajevo.

Projekat je u skladu sa Strategijom razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine. Uvršten je u nacrt Programa javnih investicija u Kantonu Sarajevo od 2020. do 2022. godine.

"Projekt je u visokom stepenu spremnosti. Urađena je kompletna projektna dokumentacija i riješeni su gotovo svi predmeti imovinsko-pravnih odnosa. Očekujemo da bi u kratkom roku mogli imati građevinsku dozvolu za izvođenje radova", rekao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su podsjetili da ideja o gradnji pruge prisutna nekoliko decenija u raznim planovima razvoja Sarajeva.

Počeci planiranja realizacije ovog projekta datiraju iz vremena kada je u "urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986 - 2015" predviđen pojas za smještanje planirane dvokolosiječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa FAMOS u Hrasnici.

Pojas za tramvajsku prugu planiran je u kontekstu "primarne gradske cestovne saobraćajnice od Ilidže do Hrasnice sa dva odvojena kolovoza sa po dvije saobraćajne trake širine po 3.50 metara, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije