Odluka / Vlada KS dala saglasnost za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

17. 10. 2019. u 12:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 68

Vlada Kantona Sarajevo je dala saglasnost za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Gradnja će koštati 46 miliona maraka, saopšteno je iz Vlade Katnona Sarajevo.

Projekat je u skladu sa Strategijom razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine. Uvršten je u nacrt Programa javnih investicija u Kantonu Sarajevo od 2020. do 2022. godine.

"Projekt je u visokom stepenu spremnosti. Urađena je kompletna projektna dokumentacija i riješeni su gotovo svi predmeti imovinsko-pravnih odnosa. Očekujemo da bi u kratkom roku mogli imati građevinsku dozvolu za izvođenje radova", rekao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su podsjetili da ideja o gradnji pruge prisutna nekoliko decenija u raznim planovima razvoja Sarajeva.

Počeci planiranja realizacije ovog projekta datiraju iz vremena kada je u "urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986 - 2015" predviđen pojas za smještanje planirane dvokolosiječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa FAMOS u Hrasnici.

Pojas za tramvajsku prugu planiran je u kontekstu "primarne gradske cestovne saobraćajnice od Ilidže do Hrasnice sa dva odvojena kolovoza sa po dvije saobraćajne trake širine po 3.50 metara, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

NEMA KOMENTARA