Izvještaj o radu Tužilaštva KS: 70 posto više predmeta o korupciji

Fena
Izvještaj o radu Tužilaštva KS: 70 posto više predmeta o korupciji
/ Foto: Vlada KS
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je jučer na sjednici Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo za 2016. godinu te ga proslijedila Skupštini Kantona koja će se o njemu izjašnjavati na sjednici 22. marta.

Kako je propisano Zakonom o Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, na kraju svake budžetske godine glavni tužilac izrađuje statistički pregled aktivnosti koje se odnose na neriješene i okončane predmete, broj primljenih predmeta tokom tekuće godine, datum i vrstu konačne ili privremene odluke o tekućim predmetima, datum i vrstu konačne ili privremene odluke o predmetima gdje je prihvaćena optužnica od Suda ili gdje je donesena sudska presuda.

Izvještaj o stanju kriminala u Kantonu i tokovima kriminala glavni tužilac podnosi Skupštini Kantona Sarajevo.

Glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić je, prezentirajući Izvještaj Vladi, naglasila da rad Tužilaštva u protekloj godini karakterišu tri najvažnije stvari.

Prva je ta da je u protekloj godini broj predmeta iz domena korupcije porastao za 70 posto u odnosu na prethodni period. Dalje, Tužilaštvo je, kako je naglasila, koristeći bolju žalbenu politiku, napravilo veliki uticaj na kaznenu politiku u Kantonu Sarajevo te je dodala da se 2016. godine krenulo ozbiljnije u zamrzavanje, odnosno zabranu raspolaganja imovinom u predmetima privrednog kriminala, korupcije i organizovanog kriminala. Upravo će ovaj kriminal, kako je istakla tužiteljica, biti u fokusu daljeg rada Tužilaštva.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo kao i Prijedlog programa uređenja građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija za 2017. godinu, upućeni su u dalju skupštinsku proceduru.

Po istoj proceduri, na sjednici Skupštine KS Sarajevo zakazanoj za 22. mart naći će se prijedlozi programa rada javnih ustanova iz oblasti kulture za 2017. godinu i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o osnivanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo te izmjene i dopune Statuta ove javne ustanove.

Vlada je utvrdila i Prijedlog programa obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja, a što će također biti na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine KS, saopćeno je danas iz Press službe KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije