Suđenje bivšim čelnicima GRAS-a: Kupili praonice u kojima ne peru autobuse

Radiosarajevo.ba
Suđenje bivšim čelnicima GRAS-a: Kupili praonice u kojima ne peru autobuse
AA / KJKP Gras
Izo Kukan, nekadašnji rukovodilac tehničke službe u GRAS-u, na suđenju bivšim rukovodiocima ovog preduzeća Jusufraniću i Petroviću govorio je o proceduri nabavke autopranica koje nikada nisu krenule sa radom.

Kukan, koji je bio član grupe za procjenu svrsishodnosti kupovine autopraonica, kazao je kako je ova grupa zaključila da je potrebna kupovina tri praonice, dok su za jednu procijenili da je dovoljan popravak, prenosi BIRN - Detektor.ba.

“Izvještaj je dostavljen generalnom direktoru, rukovodiocima tehničkih službi, te članovima komsije. Nije mi poznato je li izvještaj zaprimio Upravni odbor koji donosi odluku i šalje je na saglasnost u Ministarstvo saobraćaja a onda mi pokrećemo proceduru kao kod svih nabavki… Izvještaj je sačinjen prije pokretanja tenderske procedure. Nismo pribavili dozvole za gradnju jer smo planirali graditi na lokacijama postojećih praonica. Tehnička dokumentacija do danas nam nije dostavljena”, rekao je Kukan.

Dodao je da su očekivali veliku zaradu od praonice minibusa, koja je imala zadatak isplatiti ostale praonice. Na pitanje tužioca Senada Osmića koliko je ta praonica oprala vozila u proteklih deset godina, svjedok je odgovorio “nijedno”.

Podsjećamo, bivšeg direktora GRAS-a Ibrahima Jusufranića i šefa turističke poslovnice ovog preduzeća Branislava Petrovića optužnica tereti da su od 2001. do polovine 2006. godine zloupotrijebili svoje službene položaje i ovlaštenja. Ovim su, stoji u optužnici, budžetu Kantona nanijeli štetu, a navodi se da je Jusufranić nanio štetu veću od 880.000 KM, dok se obojica terete da su pribavili korist blizu 100.000 KM.

Petrović se još tereti i za krivotvorenje službene isprave.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. april.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije