Vlada FBiH dala Gradu Sarajevo na korištenje kasarnu Jajce  

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH dala Gradu Sarajevo na korištenje kasarnu Jajce   

Vlada Federacije BiH uz saglasnost Ministarstva odbrane BiH,  prihvatila je  inicijativu gradonačenika Sarajeva Abdulaha Skake da teško devastirani objekt u državnom vlasništu, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – kasarnu Jajce, dodijeli na korištenje glavnom gradu BiH.

Grad Sarajevo će pokrenuti aktivnosti kako bi se prije svega zaustavila daljnja devastacija i propadanje objekta, te izvršiti nužne radove na zaštiti ovog nacionalnog spomenika.

Devastirani objekt bivše kasarne Jajce na Vratniku se ne koristi niti održava skoro 20 godina. Zidovi se obrušavaju i ovom nacionalnom spomeniku BiH prijeti potpuno propadanje. Mnogi građani tvrde da je nekada bila i najljepša građevina u pristojnoj konkurenciji stoljetnih zgrada, o čemu je Radiosarajevo.ba već pisao. 

Kasarna je sagrađena 1914. godine za potrebe austougarske vojske i imenovana je po princu Eugenu Savojskom, a ime "Jajce kasarna" nosi od 1915. godine kada je preselila jedna austrougarska vojna bolnica iz Jajca.

Kasarna dominira (uz Bijelu tabiju) cijelim gradom, tako da je vizualno nemoguće da je se ne uoči. Objekat se nalazi u ulici Pod bedemom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije