Vlada dala koncesiju na 30 godina: U Ilijašu se gradi solarna elektrana

1
Radiosarajevo.ba
Vlada dala koncesiju na 30 godina: U Ilijašu se gradi solarna elektrana
Foto: Pexels / Vlada istakla da je ovo prvi ovakav ugovor u KS

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, u ime Vlade KS, s privrednim društvom Solar Agroland 2 d.o.o., zaključio je Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje postrojenja za pretvaranje energije sunca u električnu energiju - Solarne elektrane "SE Solar Agroland 370 kW.

Simbolično, na dan kada se obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije, zaključen je prvi ugovor o ovakvoj koncesiji u KS, čime je omogućena izgradnja ove solarne elektrane na području općine Ilijaš.

Koncesija se daje na 30 godina, s mogućnošću obnove Ugovora na novi vremenski period, a koji ne može biti duži od 15 godina, uz ispunjenje uslova propisani ovim ugovorom.

Bivši predsjednik nogometnog saveza Španije poljubio nogometašicu bez dozvole, pa završio na sudu

Bivši predsjednik nogometnog saveza Španije poljubio nogometašicu bez dozvole, pa završio na sudu

Očekivani pozitivni efekti dodjele koncesije, kako je saopćeno iz Vlade KS, jesu povećanje energetske sigurnosti u BiH, poboljšanje odnosnih aspekata u elektroenergetskom sistemu BiH, doprinos realizaciji obaveze - povećanje udjela energije iz OiE ("zelena energija") u ukupnoj energiji. To će doprinijeti i proizvodnji električne energija iz OiE, kojom se u BiH i u Kantonu Sarajevo poboljšava okolišni aspekt. Solarne elektrane i tako proizvedena električnu energiju uvijek ima zagarantovanog kupca.

"Uz proizvodnju novih količina energije, koncesijama se potiču investicije i ekonomski rast, zapošljava radne snage. Prihod se ogleda i kroz naknade za koncesiju, poboljšanje salda vanjskotrgovinskog bilansa ino-prodajom viška električne energije i povećanje javnih prihoda kroz porez na dodanu vrijednost, porez na dobit, poreze i doprinose na plaće, kao i povećanje drugih javnih prihoda.

Obnovljivi izvori energije pokazali su značajnu otpornost u krizi izazvanom pandemijom koronavirusa, ubrzali su energetsku tranziciju koja se temelji na domaćim obnovljivim resursima. Njihov značaj dodatno je potvrđen u krizi uzrokovanoj ratom u Ukrajini", saopćeno je iz Vlade KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije