Više se neće ići u Zagreb i Novi Sad: Uskoro počinje gradnja krematorija na Vlakovu

Fena
Više se neće ići u Zagreb i Novi Sad: Uskoro počinje gradnja krematorija na Vlakovu
Izgradnja krematorija, prvog u Bosni i Hercegovini, trebalo bi početi na proljeće 2018. godine na gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu, potvrđeno je iz KJKP Pokop Sarajevo.

"Iako se već niz godina govori o izgradnji, još ne postoji krematorij u BiH. Kremiranje posmrtnih ostataka još uvijek se vrši u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji. No, posljednjih mjeseci, KJKP Pokop d.o.o. Sarajevo, poduzeo je sve aktivnosti, kako bi ova priča napokon rezultirala uspjehom", kazala je glasnogovornica KJKP Pokop Najda Vranić Beširević.

Naglašava da je početak izgradnje krematorija već u proljeće naredne godine omogućila i podržala Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS. Izgradnja krematorija radit će se u dvije faze.

"Rebalansom ovogodišnjeg budžeta Vlada KS je obezbijedila 300.000 KM za ovaj veliki i značajan projekt, a to je iznos koji bi trebao biti dovoljan za pripremne radove i nabavku peći. Krematorij će se graditi na gradskom groblju Vlakovo, a početak njegove izgradnje planiran je za april 2018. godine. Idejni projekt je već završen, očekujemo urbanističku saglasnost i krećemo sa realizacijom projekta", precizirala je Vranić Beširević.

KJKP Pokop u ovoj godini planira pronaći i isporučioca opreme za kremiranje i krematorij, te raspisati tender za isporuku te opreme.

"Izrada ove opreme traje dosta dugo, a svakako da želimo opremu koja zadovoljava sve najnovije standarde. Nadamo se, da ćemo iduće godine u ovo vrijeme imati već završenu prvu fazu izgradnje, odnosno prostor za kremiranje i ugrađenu peć. Investicija za kompletan projekt bi bila oko 2,5 miliona KM", kazala je Vranić Beširević.

Druga faza izgradnje, podrazumijeva izgradnju svih pratećih sadržaja, od radionica, prostorija za opraštanje od umrlog, prostorija za porodice, recepcije, ljekarske sobe, različitih salona, klesarske i vrtlarske radionice i svega onog što savremeno groblje treba da ima, uključujući i proširenje parkinga na groblju Vlakovo.

"Projekat izgradnje krematorija značajan je sa više aspekata. Osim želje građana za kremiranjem umrlih osoba, krematorij bi riješio i zbrinjavanje medicinskog, odnosno patohistološkog otpada po propisima, s čime svaki veći klinički centar u državi ima problem, a sa ekološkog aspekta ima višestruk značaj. Neophodan je u prvom redu, radi smanjenja rizika od zagađenja, pa i zaraze", istakla je Vranić Beširević.

Dodala je da zahtjevi za kremiranjem umrlih osoba nisu tako česti, ali postoje, te da je u prvoj polovini ove godine, položeno 13 urni.

"No, interes je mnogo veći. Ljudi se pokolebaju zbog kompliciranog međunarodnog transporta, tako da bi izgradnja krematorija svima olakšala ovu proceduru, a naravno da bi i cijena ove usluge bila znatno jeftinija", kazala je.

Vranić Beširević ističe da se "polaganje urni vrši u kolumbarij, odnosno prostor namijenjen za polaganje urni, a koji se nalazi i na gradskom groblju Bare i na gradskom groblju Vlakovo, ili u grobno mjesto. Rjeđi slučaj je prosipanje pepela u rozarij, odnosno prostor namijenjen za tu svrhu, a koji se nalazi također na Vlakovu.

Za sada se kremiranje vrši u Hrvatskoj i Srbiji i KJKP Pokop nudi tu uslugu. Odvoz umrle osobe, sanduk i vraćanje urne u BiH, u Zagreb, iznosi oko 2.000 KM plus troškovi kremiranja koji su oko 1.600 kuna. Taj iznos je nešto manji kada je riječ o Novom Sadu (1.650 KM), plus troškovi kremiranja oko 25.500 dinara", kažu u Pokopu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije