Više od 120 takmičara na prvenstvu sportskih igara paraplegičara

Radiosarajevo.ba
Više od 120 takmičara na prvenstvu sportskih  igara paraplegičara
Trinaesto po redu Međunarodno otvoreno prvenstvo sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize održano je od 27. do 29. maja na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“.

Dio takmičenja ordžan je i u hotelu “Terme” na Ilidži. Takmičenje je organizirao Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH.

Takmičenje je okupilo više od 120 učesnika iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a najbolje rezultate ostvarili su takmičari/ke iz Zeničko-dobojskog kantona.

Na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ učesnici su se takmičili u disciplinama: trke u kolicima na 100, 200 i 400 m, zatim u štafeti 4x100 m, te u bacačkim disciplinama koplje, kugla, disk i čunj. Najbolji plasman na Šahovskom turnira po Bergerovom sistemu koji je održan u hotelu “Terme” ostvarila je također ekipa iz Zeničko-dobojskog kantona.

Sportske igre za paraplegičare i oboljele od dječije paralize predstavljaju značajan oblik resocijalizacije osoba s najtežim oblicima invaliditeta, te značajnu motivaciju za postizanje rezultata. Kao najprirodniji oblik liječenja, sport ima izuzetne efekte, osobe s invaliditetom vraća u društvene tokove te im pruža saznanje da invalidnost ne znači i nesposobnost.

Organizaciju najmasovnijeg i najznačajnijeg okupljanja takmičara/ki s invaliditetom podržao je i USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije