Viroze i oboljenja sa simptomima gripe u godišnjem prosjeku

Fena
Viroze i oboljenja sa simptomima gripe u godišnjem prosjeku
Foto: Fena / Ilustracija
Oboljenja sa simptomima gripe bila su u laganom padu zbog zimskih temperatura u prethodnom periodu, jer temperaturni minusi pogoduju sprečavanju širenja virusa gripe.

U ovom periodu kad je temperatura zraka naglo porasla broj slučajeva viroza i oboljenja sa simptomima gripe su u godišnjem prosjeku. Češće se javljaju pacijenti s respiratornim oboljenjima, virozama koje su popraćene i povišenom tjelesnom temperaturom.

Iz Doma zdravlja KS za Fenu navode da je potrebno razlikovati simptome gripe, koji su drugačiji od simptoma viroze.

"Najčešći simptomi gripe su izuzetno visoka tjelesna temperatura i opća malaksalost organizma, uz bolove u mišićima. Ako takvo stanje organizma potraje više od tri dana, neophodno je posjetiti ljekara. Gripa se ne liječi antibioticima što je odavno poznata činjenica, jer je virusnog porijekla. Temperatura u stanjima gripe se snižava antipireticima, a neophodno je i jačanje imuniteta organizma uz unošenje što više tekućine i vitamina, kao i voća i povrća. Potrebno je i često provjetravanje prostorija", naglašavaju.

Službe porodične medicine nisu zabilježile komplikacije koje se odnose na virus gripe, a kojima mogu najviše biti pogođeni hronični bolesnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije