! / KUIP KS: Za nepravilno odlaganje kurbanskih kožica kazne i do 430 KM

09. 08. 2019. u 16:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Rukovodeći se negativnim iskustvima iz prethodnih godina, pozivamo građane koji će vršiti individualno klanje kurbana na privatnim imanjima, a koja nisu pod nadzorom veterinarske inspekcije KS, da odmah nakon klanja izvrše odlaganje kožica po uputama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Detaljnije informacije mogu se dobiti u lokalnim džematima u mjestu prebivališta. Kako smo ranije pojasnili, kože kurbana nakon klanja potrebno je konzervirati soljenjem, po mogućnosti i hlađenjem, te u što kraćem roku predati sakupljaču.

Odlaganje nusproizvoda klanja u kontejnere komunalnog otpada, kao i odbacivanje u okoliš je zakonom zabranjeno i sankcioniše se u skladu są odredbama Zakona o veterinarstvu BiH novčanom kaznom od 430,00 KM. Kako bi se spriječile eventualne štetne posljedice po zdravlje ljudi i okoliš istovremeno pozivamo građane da navedene nepravilnosti tokom nadolazećih praznika mogu prijaviti putem vibera na broj 061 160-926.

Podsjećamo i da će kantonalni veterinarski inspektori prvog i drugog dana Kurban-bajrama vršiti organizovani pregled živih životinja i mesa na liniji klanja na imanju Gazi Husrev-begove medrse na Jarčedolima, koje se vrši u organizaciji Rijaseta IZ-e u BiH, kao i klaonicama koje imaju prijavljeno klanje tokom praznika.

Koristimo se prilikom da svim pripadnicima islamske vjere uputimo iskrene čestitke povodom nastupajućih dana Kurban-bajrama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA