IZ / Bajramska poruka reisa Kavazovića: Radost Bajrama podijelite s porodicom i komšijama

09. 08. 2019. u 11:42:00 N. Ka.

Shares: 0

Reisul-ulema Husein ef. Kavazović u povodu nastupajućeg Kurban-bajrama uputio je danas svim muslimankama i muslimanima bajramsku čestitku.

"S posebnim duhovnim ushićenjem dočekujemo prvi dan Kurban-bajrama. Kurban-bajram nas podsjeća na Ibrahima a.s., oko kojeg se okupljaju i Kršćani i Jevreji i Muslimani, koji u njemu i njegovom životnom putu traže nadahnuće i uputu.", kazao je reis na početku, pa nastavio:

"Ibrahim a.s. je sa svojim sinom Ismailom izgradio Kabu, ona je postala duhovna oaza iz koje se ljudi napajaju hiljadam godina. Kada je sagrađena, stajala je naspram piramidai kula Egipta i Babilona i njihovih moćnih vladara, vojski i civilizacija.

Neka to bude pouka nama u ovim danima hadža - na naš svijet nemojmo gledati samo iz pozicije sile, moći i dominacije, nego ga gledajmo Ibrahimovim očima istineske vjere, nade, ljubavi i žudnje za pravdom. Neka to bude opomena današnjim silnicimakoji veličaju zlo i nepravdu, zaneseni golom silom koju trenutno imaju. Bog je na strani onih koji su slabi i On će im pomoći, kao što je pomogao i Ibrahima a.s. i njegove potomke."

Reis je poručio da se radost Bajrama podijeli sa svojim potomcima, komšijama, da se dočeka s dostojanstvom: "Slijedite Ibrahima a.s., prinoseći kurban i njima počastite svoje porodice, komšije i siromahe."

"Bajram čestitam i našoj braći u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u našoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama u svijetu. Bajram šerif mubarek olsun", zaključio je reis.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA