Važna informacija za vozače: Počinje rekonstrukcija dvije velike saobraćajnice

Radiosarajevo.ba
Važna informacija za vozače: Počinje rekonstrukcija dvije velike saobraćajnice
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Park kod Druge gimnazije u Sarajevu

U četvrtak 6. juna 2019. godine počinje realizacija rekonstrukcije saobraćajnica u ulicama Bolnička od raskrsnice sa ulicom Stjepana Tomića do raskrsnice sa ulicom Patriotske lige, dužine 440 metara i Koševo – 1. faza do raskrsnice sa Ulicom Kemal-begova dužine 360 metara, saopćeno je iz Općine Centar.

Radove će izvoditi firma Grakop koja je ovaj posao dobila na javnoj aukciji, a ukupna vrijednost radova je 700 hiljada KM.
Sredstva za realizaciju obezbijedili su Direkcija za ceste Kantona Sarajevo i Općina Centar. Radovi će trajati 45 radnih dana, a predviđena je kompletna zamjena kolovozne konstrukcije sa krupnim zemljanim radovima i uređenjem šahtova, slivnika, te ugradnja najkvalitetnijeg SMA asfalta, ističu iz Općine Centar.

U ovom periodu predviđena je izmjena režima saobraćaja o čemu će izvođač radova postaviti odgovarajuću vertikalnu signalizaciju kako bi se saobraćaj usmjerio alternativnim pravcima. Općina je zajedno sa Direkcijom za ceste KS obezbijedila sredstva i za drugu fazu rekonstrukcije Ulice Koševo od raskrsnice sa Ulicom Kemal-begova do Titove ulice dužine 232 metra. Na ovaj način učinio bi se značajan korak u stvaranju kvalitetnih uslova za odvijanje saobraćaja motornih vozila na ovoj dionici, kažu iz Općine Centar.

Imajući u vidu česte probleme prokopa ulica i zamjena podzemnih instalacija i drugih intervencija komunalnih i drugih javnih preduzeća na tek obnovljenim cestama Općina je organizirala radni sastanak sa predstavnicima vlasnika podzemnih i nadzemnih instalacija (Sarajevogas, Elektrodistribucija, Bh. telekom, KJKP Park), kako bi se moguće intervencije na instalacijama realizirale u toku izvođenja zemljanih radova, a ne nakon što se položi asfaltni sloj čime su potpuno neopravdano napravljene velike materijalne štete, a istovremeno i loše izvršene sanacije asfalta nakon prokopa, ističu iz Općine Centar.

Nažalost, na ovom sastanku, uprkos pisanom pozivu zaprimljenom na glavnom protokolu 22. maja 2019. godine, niko od predstavnika KJKP Vodovod i kanalizacija se nije pojavio, a na kojem je trebalo da se razriješe sva prethodna pitanja prije završne faze rekonstrukcije ovih saobraćajnica, posebno imajući u vidu da najveći broj prokopa i intervencija na novoobnovljenim saobraćajnicama izvodi pomenuto preduzeće, kažu iz Općine Centar.

S obzirom na značaj ovog projekta za poboljšanje uslova za odvijanje saobraćaja apelujemo na naše sugrađane, odnosno vozače i pješake, da za vrijeme izvođenja radova pokažu potrebno razumijevanje i strpljenje kako bi se rekonstrukcija navedenih saobraćajnica realizovala u planiramo roku, dodaju iz Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije