Usvojena inicijativa: Od narednih izbora direktni izbor gradonačelnika?

N. K.
Usvojena inicijativa: Od narednih izbora direktni izbor gradonačelnika?
Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajevo razmatrani su Amandmani Vlade Kantona Sarajevo koji se odnose na ustavnu i reformu lokalne samouprave, a koji će dovesti do nove teritorijalne reorganizacije glavnog bh. grada.

Kako nam je rečeno iz Gradske uprave, osnovne primjedbe odnose se na potrebu proširenja teritorije Grada Sarajeva na područje koje obuhvata općine koje čine jedinstvenu urbanu cjelinu, u skladu s Amandmanom XVI na Ustav Federacije BiH.

Dragana Solaković, pomoćnica gradonačelnika Sarajeva za lokalnu samoupravu, kazala nam je kako se ove primjedbe odnose na područje koje obuhvata Urbanistički plan za urbano područje grada Sarajeva, a to su općine Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidža i Vogošća

"U svom mišljenju, Gradsko vijeće predložilo je verziju Amandmana na Ustav Kantona Sarajevo, kojima se uređuje status Grada Sarajeva, a koji bi bili prihvatljivi za Grad Sarajevo i koji bi predstavljali Ustavni okvir za dalju razradu podjele nadležnosti i javnih prihoda, te imovine za vršenje nadležnosti, kroz odgovarajuće zakonske propise“, kazala nam je Solaković.

Prema njenim riječima, usvajanjem ovih amandmana uveliko bi se riješili dosadašnji problemi u vezi s administrativnim nadležnostima koji su se svakodnevno javljali, te bi došlo do boljeg načina raspodjele javnih prihoda što bi uveliko poboljšalo život stanovnicima glavnog bh. grada.

Na fonu ovoga, u narednom periodu biti će pokrenuta i inicijativa Parlamentu Federacije BiH za izmjenu Ustava Federacije BiH, kako bi se stvorio Ustavni osnov za direktni izbor gradonačelnika, a koju je predložio vijećnik Vibor Handžić iz Naše stranke.

"Pravo da direktno biraju svoju gradonačelnicu ili gradonačelnika smatramo ne samo jednim od osnovnih političkih prava, koje je sada uskraćeno građanima Sarajeva, nego i prilikom da krenemo s odmicanjem od loših ili prevaziđenih dejtonskih rješenja. Riječ je o jedinstvenoj prilici da napravimo prvi pa zato možda i najvažniji iskorak od dejtonskog Ustava prema europskim demokratskim praksama i standardima“, objašnjava nam Handžić.

Handžić ističe da se na ovoj inicijativi dugo i vrlo studiozno radilo, a ako bude usvojena na višim nivoima vlasti, Sarajlijama će biti omogućeno da već na narednim izborima direktno – u dva kruga – biraju svog gradonačelnika i ljude koji će ih predstavljati u Gradskom vijeću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije