Završena obnova fasade: Gradska tržnica zablistala u novom ruhu

Radiosarajevo.ba
Završena obnova fasade: Gradska tržnica zablistala u novom ruhu
Povodom završetka obnove fasade Gradske tržnice u Sarajevu danas je upriličena degustacija bosanskih proizvoda i bogat kulturno-umjetnički program na kojem je nacionalni spomenik zablistao u novom, ljepšem ili, kako su mnogi kazali, prijeratnom ruhu.

Građani i gosti grada Sarajeva su bili u prilici degustirati i kupiti bosanske proizvode po znatno nižim cijenama, a sve u svrhu promocije domaćih proizvoda. Projekt restauracije koštao je oko 200.000 KM, a Grad Sarajevo je sa 70.000 osigurao oko 40 posto od ukupnih sredstava.

Ostatak sredstava osigurali su Kanton Sarajevo i KJKP Tržnice i pijace. Radovi su počeli 2. marta ove godine. Direktor KJKP Tržnice i pijace Jasmin Terović podsjetio je da su nakon najava u 2016. godini planom poslovanja za 2017. predvidjeli obnovu fasade Gradske tržnice.

"Nakon kraćih radova, mogu reći da smo danas završili fasadu Gradske tržnice i zaista sam prezadovoljan ovim što smo uradili u proteklom periodu", pojasnio je Terović.

Istaknuo je da je pred njima još mnogo projekata na razvoju poduzeća.

"I projekt restauracije Gradske tržnice još uvijek nije gotov. Ono što slijedi u narednom periodu jeste postavljanje rasvjete koja će osvijetliti sve dekorativne dijelove, odnosno elemente koji se nalaze na fasadi Gradske tržnice", naglasio je Terović dodajući da su uradili pravi posao.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izrazio je zadovoljstvo prisustvom promociji obnovljene Gradske tržnice.

"Posebno zato što je ovo za grad Sarajevo lijepa i posebna građevina. Danas, 122 godine nakon njenog otvaranja, mi smo uredili fasadu i ovo je nastavak dobre prakse Grada Sarajeva", istaknuo je Skaka.

Izrazio je nadu da će i u budućnosti raditi ovako lijepe i zanimljive projekte. Skaka je podsjetio na riječi poznatog historičara Hamdije Kreševljakovića, koji je Gradsku tržnicu opisao kao jednu od ljepših građevina u Sarajevu i rekao da je čudno da se u ovako lijepoj građevini, između ostalog, prodaju mliječni proizvodi. Gradska tržnica Markale je izgrađena 1850. godine i proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Predstavlja turističku atrakciju jer se svrstava među najljepše austrougarske građevine u Sarajevu. Smještena je u samom centru grada, te se njenom obnovom osvježio kompletan prostor koji je okružuje. Konačno joj je vraćen autentičan izgled, koji je u godinama nakon rata bio izmijenjen. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije