Završen projekt vrijedan 200.000 KM: Gradska tržnica zasjala novim sjajem

Radiosarajevo.ba
Završen projekt vrijedan 200.000 KM: Gradska tržnica zasjala novim sjajem
Radiosarajevo.ba / Gradska tržnica Markale
Sanacija krova i fasade na objektu Gradske tržnice u Sarajevu konačno je završena te je objekt sagrađen prije 123 godine u centru Sarajeva danas zasjao u novom ruhu, pokazujući raskoš sarajevskog historijskog identiteta.

Projekt vrijedan 200.000 KM, za čiju provedbu su sredstva osigurali Grad i Kanton Sarajevo, te KJKP "Tržnice i pijace" dovršen je u predviđenom roku, čime je stavljen dodatni pečat na objekt, koji je itekako turistički interesantan.

U okviru ovog projekta izvršena je dodatna iluminacija objekta, a postavljen je i vanjski videonadzor, u svrhu zaštite objekta. Također, izmijenjena je i kompletna stolarija na Gradskoj tržnici.

Jasmin Terović, direktor KJKP "Tržnice i pijace" prilikom najavljivanja projekta rekonstrukcije i restauracije, kazao je kako se sprema uvođenje i sistema grijanja u Gradsku tržnicu, kako bi se svim posjetiocima osigurao nesmetan pristup objektu u svim godišnjim dobima.

Sve to, zasigurno, doprinosi obogaćivanju već postojeće turističke ponude Grada Sarajeva, koji iz godine u godinu privlači sve više posjetilaca. Inače, zgradu Gradske tržnice projektirao je August Butsch 1894. godine, a otvorena je 1895. godine.

"Njena zgrada više nalikuje kakvom teatru nego prostoriji u kojoj se prodaje zelen i meso", okarakterizirao je svojevremeno ovu građevinu ugledni historičar i najznačajniji "biograf" Sarajeva Hamdija Kreševljaković.

Ranije su na zgradi tržnice postojali bočni ulazi, a kada su zatvoreni, probijana su današnja dva ulaza, od kojih je prednje pročelje izgrađeno s tri luka, po uzoru na antičku arhitekturu. U unutrašnjem prostoru, čelično-drvena, rešetkasta konstrukcija svoda, kao i podrumska hladnjača predstavljaju savremenu sliku rješavanja unutrašnjeg prostora. U auli se nalazi sat izrađen u stilu secesije, koji i danas postoji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije