Usvojen Plan upisa učenika u srednje škole: Stipendije za deficitarna zanimanja

Radiosarajevo.ba
Usvojen Plan upisa učenika u srednje škole: Stipendije za deficitarna zanimanja
Anadolija / Ilustracija
Vlada Kantona Sarajevo je, kako je to utvrđeno Zakonom o srednjem obrazovanju, donijela Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola za školsko područje Kantona Sarajevo za školsku 2017/2018. godinu.
Ovim Planom predviđen je upis 3.841 učenika u ukupno 160 odjeljenja u 35 srednjih škola. Od toga, u gimnazijama je odobren upis u 47 odjeljenja, dok je u sve ostale škole predviđen upis ostalih 113 odjeljenja.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih, kao priređivač ovog materijala, u njegovoj izradi vodilo se podacima realizacije upisa u prošloj školskoj godini, brojem učenika koji završavaju osnovnu školu, prostornim i kadrovskim kapacitetima škola kao i prijedlozima upisa Zajednice srednjih škola.

U skladu sa opredjeljenjima Vlade KS, i ove godine će se stipendirati učenici deficitarnih zanimanja, a koji će biti upisani u prvi razred srednjih škola za stručno obrazovanje i obuku.

Ministarstvo je uz podršku Univerzitetsko-telekomunikacijskog centra omogućilo od ove školske godine online upis učenika u srednje škole pri čemu se ostavlja mogućnost da učenik bira tri željena zanimanja. Ovaj model osigurava da najbolji učenici budu upisani u željena zanimanja.

Od ove godine je, u skladu sa strateškim ciljevim iz Studije razvoja IT sektora u KS, planirano da se u četiri gimnazije, kao javne ustanove, upiše po jedno odjeljenje smjera informacijsko – komunikacijskih tehnologija, i to u školama koje su izrazile spremnost da upišu navedeni smjer bez povećanja ukupnog broja odjeljenja u tim školama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije