Prvi rezultati eksterne mature osnovnih škola u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Prvi rezultati eksterne mature osnovnih škola u Sarajevu
Arhiv / Ilustracija
U Kantonu Sarajevo u utorak se polagala eksterna matura, a učenici koji su završili osnovnu školu su tog dana polagali Engleski, Bosanski, hrvatski, srpski jezik i Matematiku.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objavilo je danas rezultate eksterne mature provedene u osnovnim školama Kantona Sarajevo za školsku 2016./2017. godinu.

Prema statističkim pokazateljima, polaganju eksterne mature pristupila su 3.902 učenika završnih, odnosno devetih razreda u 68 osnovnih škola, od kojih 3.756 učenika iz Kantona Sarajevo i 146 učenika izvan KS-a.

Učenici su polagali maturu iz obaveznih predmeta, i to: Bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti, Matematike i prvog stranog jezika - Engleskog, odnosno Njemačkog jezika.

Najbolje rezultate učenici su postigli  iz Engleskog jezika s ostvarenim prosjekom 8,37, potom iz B/H/S jezika i književnosti s prosjekom 8,31 dok prosjek bodova iz Njemačkog jezika iznosi 7,58 i Matematike 5,52.

Prosječan ukupan broj postignutih bodova iz svih predmeta po učeniku iznosi 22,20 od maksimalnih 30 bodova, navode iz resornog ministarstva.

eksterna_matura13.jpg - Prvi rezultati eksterne mature Osnovnih škola u Sarajevu
eksterna_matura12.jpg - Prvi rezultati eksterne mature Osnovnih škola u Sarajevu
Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a poručili su da prvi uvid kandidata na online sistem za upis u srednje škole počinje u petak 23. juna 2017. godine.

"Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti šifru dobivenu u osnovnoj školi (šifra sa EM2 obrasca) nakon čega učenik unosi korisničko ime i lozinku. Po uspješnoj prijavi u sistem moguće je pregledati lične podatke i ocjene, a nakon što se iz EMIS sistema prenesu i rezultati takmičenja, i ti podaci će biti dostupni za pregled. Sve detaljne informacije oko prijave na sistem nalaze se na linku Pomoć na kojem se mogu pronaći detaljna videouputstva", istaknuli su iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije