Uskoro 'zatvaranje' tramvajskih stajališta na Čengić Vili, Dolac Malti, Otoci...

N. K.
Uskoro 'zatvaranje' tramvajskih stajališta na Čengić Vili, Dolac Malti, Otoci...
Arhiv / Ilustracija
Projekat za izgradnju tramvajskih stajališta sa kontrolisanom naplatom usluga završen je, a prvi radovi će početi na tramvajskim stajalištima na Čengić Vili, Dolac Malti, Otoci i Socijalno.

Kada radovi budu završeni, na ovim tramvajskim stajalištima putnici će biti dužni skenirati kartu na prilaznima rampama, te ukoliko je ona validna, u roku od pet sekundi moći će proći rampu kako bi ušli u vozilo. Rampe će raditi na principu senzora, te se tako građani neće susretati sa revizorima na ulazu u tramvaju.

„U budućnosti je planirano postavljanje ovog sistema naplate na svim tramvajskim stajalištima u gradu, a kontrolisana naplata usluga urađena je po uzoru na pojedine evropske i svjetske gradove.“, za Radiosarajevo.ba rečeno je iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Realizacijom ovog projekta, čiji radovi počinju uskoro, riješit će se mnoga pitanja oko kvalitete usluge prijevoza na stajalištima, te će se povečati procenat naplate karata.

Prostor tramvajskih stajališta biti će ograđen i natkriven, te opremljen sa pratećim sadržajima. Također, svi putnici će se na ovim prodajnim mjestima moći informisati u realnom vremenu o samim dolascima i odlascima tramvaja.“, rekla je za Samira Kadić, portparol GRAS-a.

Sredstva za izgradnju osam tramvajskih stajališta sa kontrolisanom naplatom predviđena su u budžetu Kantona Sarajevo, a početak radova planiran je za mjesec juli.

Prema proračunu, izgradnja jednog ovoga stajališta koštat će oko 45.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije