Uskoro obnova spomen-obilježja najhrabrijim sinovima naše domovine

Radiosarajevo.ba
Uskoro obnova spomen-obilježja najhrabrijim sinovima naše domovine
Foto: Općina Novi Grad / Spomen-obilježja u Novom Gradu

Na području općine Novi Grad Sarajevo i u ovoj godini nastavljena je realizacija projekta rekonstrukcije spomen - obilježja šehidima i poginulim borcima Armije RBiH.

Rekonstrukcija će se raditi na sedam lokacija, a u sklopu radova izvršit će se prenos imena poginulih branitelja sa koroziranih mesinganih ploča na kamene postamente spomen - obilježja kod osnovnih škola "Avdo Smajlović" u Buća Potoku, "Meša Selimović", u C fazi Alipašinog Polja, "Aleksa Šantić" na Saraj - Polju i "Osman Nakaš" na Čengić Vili. Rekonstruisat će se i spomen - obilježja kod MZ Alipašin Most 2, te kod Doma kulture Švrakino Selo.

Spomen - česma u Paljevu na kojoj niz godina postoji problem u dotoku vode također će biti sanirana, a planirana je i realizacija projekta rasvjete na spomen - obilježju herojima oslobodilačkog rata rahmetli Safetu Hadžiću i Safetu Zajki ispred zgrade Općine Novi Grad.

„Postojeća spomen - obilježja rađena su otprilike 2006. godine, mesingane ploče sa aluminijskim postamentima su uništene do te mjere da neka imena više ne mogu ni da se pročitaju. Odlučili smo da ih zamjenimo kamenim postamentima. Pored toga u toku su aktivnosti i na izradi idejnih rješenja za projekte izgradnje novih postamenata za polaganje cvijeća na mezarju Bojnik i spomen - obilježja poginulim braniteljima i građanima koji su pružili otpor nepijateljskim snagama i dali živote na barikadi izlaska i ulaska u Dobrinju, koji će biti locirani na kružnom toku na Dobrinji“, kazao je Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

S obzirom na to da je agresija na našu zemlju i odbrana od nje u periodu od 1992. do 1995. godine jedan od najznačajnijih perioda u novijoj historiji naše zemlje, Općina Novi Grad Sarajevo daje veliki značaj sjećanju na žrtve, heroje i događaje iz tog perioda. Upravo u znak sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine koji su za slobodu u kojoj danas uživamo dali živote, ali i druge nevine žrtve agresije u prošloj godini kod eko - kuće na Mojmilu izgrađeno je novo spomen - obilježje poginulim borcima sa Mojmila i Turkušića, onima koji su 1992. godine zaustavili agresorske tenkove i transportere i odbranili brdo Mojmilo. Na ulazu u Potur Šahidijinu ulicu, kod sportskog igrališta, izgrađeno je spomen - obilježje ubijenoj djeci ovog naselja.

Rekonstruisana su i spomen - obilježja kod osnovnih škola „Behaudin Selmanović“ u Briješću i „Fatima Gunić“ u B fazi Alipašinog Polja, te kod Mjesne zajednice Olimpijsko Selo.

Da se ne zaborave oni koji su dali svoje živote u odbrani od agresije i da se ne zaboravi ono što nam se dešavalo u periodu od 1992. do 1995. godine, u 2017. godini izgrađeno je Centralno spomen - obilježje kod zgrade Općine Novi Grad, sa više od 1.960 imena šehida i poginulih boraca Novog Grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije