Uskoro će biti poznata lokacija Ambasade NR Kine

Radiosarajevo.ba
Uskoro će biti poznata lokacija Ambasade NR Kine
Premijer Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića danas se sastao sa ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomira Lukića i kineskom ambasadoricom u našoj zemlji Chen Bo.

Jedan je od povoda današnjeg Iznalaženje adekvatne lokacije u Sarajevu za izgradnju objekata Ambasade Narodne Republike Kine i rezidencije ambasadora ove najmnogoljudnije svjetske zemlje.

Ambasadorica Bo je na početku sastanka s premijerom Konakovićem razmijenila dojmove i mišljenja o nedavno organizovanoj i održanoj Konferenciji lokalnih lidera Kine i 16 zemalja Evrope, među kojima je kao jedan od bosanskohercegovačkih predstavnika bila i delegacija Kantona Sarajevo.

„Vaša posjeta našoj Provinciji Habei i učešće na konferenciji najbolji je pokazatelj intenziviranja saradnje Kine i BiH u posljednje vrijeme, što je ustvari i ključni razlog da se lokalitet za gradnju naših rezidencijalnih objekata što prije pronađe“, naglasila je ambasadorica Bo.

Iznijela je svoj stav da bi to bilo od obostranog interesa, a sa čime su se složili premijer Konaković i ministar Lukić.

U završnoj smo fazi donošenja novog prostornog plana KS u koje će biti značajnih izmjena namjene zemljišta u kojim ćemo sadašnje poljoprivredno zemljište pretvoriti u gradsko-građevinsko, i time značajno povećati mogućnost izbora lokaliteta koji bi, po vašim kriterijima, odgovarao za gradnju objekata vaše ambasade i rezidencije ambasadora“, upoznao je ambasadoricu Bo premijer Konaković.

Ministar Lukić je obećao ambasadorici Bo da će, nakon donošenja prostornog plana, odmah biti razmotrene sve lokacije i ponuđene sve one koje će potencijalno odgovarati traženim kriterijima.

Ovom prilikom, razgovarano je i o mogućnostima daljeg produbljivanja saradnje Kantona Sarajeva i kineskih provincija, kao i o mogućim dogovorima i realizaciji konkretnih projekata u oblastima vodosnabdijevanja, uređenja ulične rasvjete i unapređenja gradskog saobraćaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije