Uposlenici najavili proteste: Parking ispred Opće bolnice nije prodat

S. H.
Uposlenici najavili proteste: Parking ispred Opće bolnice nije prodat
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Uposlenici Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" najavili su proteste u ponedjeljak u Sarajevu.

Kako saznajemo, uposlenici Opće bolnice su najavili proteste jer im je zabranjeno besplatno korištenje parkinga koji se nalazi u sklopu parka Hastahana u Kranjčevićevoj ulici.

Kontaktirali smo predsjednika Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH Abuda Sarića koji je za Radiosarajevo.ba rekao da su prijavili ovaj slučaj nadležnim organima - Državnoj agenciji za istragu i zaštitu SIPA, Tužilaštvu BiH, kao i da je Tužilaštvo BiH naložilo poništavanje knjiženja ovog prostora.

"U cijelom ovom slučaju sporno je knjiženje ovog prostora jer je sada na snazi zabrana knjiženja vojne imovine", rekao je Sarić za Radiosarajevo.ba. 

Tačno je da je na snazi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom u BiH, ali je on donesen tek u martu 2005. godine i donio ga je tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown. 

Između ostalog, Sarić je za naš portal naveo da je Ministarstvo odbrane BiH navodno prodalo ovaj parking Općini Centar za 219 hiljada KM. 

Kontaktirali smo i bivšeg direktora ove bolnice dr. Bakira Nakaša koji nam je pojasnio historijat ovog slučaja. Naime, za Radiosarajevo.ba dr. Nakaš je naveo da Opća bolnica nikada nije bila vlasnik ovog parkinga, te je rekao da je nejasno kako njegove bivše kolege navode da je "neko" prodao parking kod Opće Bolnice.

Kako je pojasnio dr. Nakaš, ovaj prostor kao i objekat Vojne bolnice bio je u vlasništvu Saveznog sekretarijata Narodne odbrane, te je rekao da se to vlasništvo vodilo u knjigama u Beogradu. Naš sagovornik je, objašnjavajući historijat Opće bolnice, rekao da ni Opća bolnica nije registrirana kao objekat, kao i da je parking koristila bivša JNA sve do 1974. godine kada se stara Vojna bolnica prebacuje u novi objekat i premješta sve kapacitete. 

Dr. Nakaš je naveo da je za ove prostore zadužena Komisija za raspodjelu vojne imovine, kao i da je Ministarstvo odbrane BiH izuzelo ovaj parking 2004. godine i dodijelio ga Općini Centar jer se nalazi na teritoriji ove općine.

Prema njegovim riječima, Općina Centar je za taj prostor tada platila 219.000 KM kao naknadu. 

Kako je parking Hastahana u vlasništvu Općine Centar, kontaktirali smo i ured načelnika Nedžada Ajnadžića.

"Parking prostor na Hastahani je u vlasništvu Općine Centar. Načelnik Ajnadžić je donio odluku da pravno lice koristi ovaj parking uz naknadu prema Općini Centar. Uposlenici Opće bolnice se mogu dogovoriti sa zakupnikom parkinga o besplatnom korištenju, a Općina Centar podržava taj njihov korak", rekao je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Općine Centar Safet Huremović.

Korištenje ovog parkinga do sada je bilo neuređeno, a Općina Centar je zakonom dužna urediti namjenu parking prostora, pojasnio je Huremović.

Između ostalog, parking na Hastahani se privremeno izdaje pod zakup boračkom udruženju "Zelene beretke" jer se na tom mjestu planira izgradnja objekta u kojem će biti smješten Muzej opsada grada Sarajeva.

Huremović je naveo da će prihodi od zakupa parkinga biti uloženi u obnavljanje infrastrukture u Općini Centar, što podrazumijeva i nova parking mjesta.

Ipak, uposlenici Opće bolnice koji su do sada prostor ovog parkinga koristili besplatno najavili su proteste za ponedjeljak u 7.30 sati kada ćemo saznati i više informacija o ovom slučaju.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije