Upis prvačića počinje od ponedjeljka: Pročitajte šta je sve potrebno

Radiosarajevo.ba
Upis prvačića počinje od ponedjeljka: Pročitajte šta je sve potrebno
AA / Ilustracija
Od ponedjeljka, 3. aprila, počinje prvi rok za upis prvačića u osnovne škole u Kantonu Sarajevo.

Očekuje se da se kao i prethodne godine u novu školsku godinu u prvi razred upiše oko 4.500 učenika.

Školskim obveznikom smatra se dijete koje je do 1. marta ove godine napunilo pet i po godina, odnosno 1. septembra šest godina. Škola koja ima odgovarajuće kadrovske i prostorne uvjete može dozvoliti upis u školu djetetu koje je mlađe od utvrđene starosne dobi predviđene za početak obaveznog odgoja i obrazovanja, ukoliko to traže roditelji ili staratelji i ako škola, nakon što razmotri preporuke relevantnih stručnjaka, utvrdi da je to u najboljem interesu djeteta.

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga (pedagoga-psihologa ili psihologa) i nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove. Na osnovu mišljenja komisije, školski obveznik može biti privremeno oslobođen upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života.

"Sve škole su na svom ulazu postavile obavještenje o terminima upisa. Testiranje, odnosno razgovor sa budućim prvačićima se obavlja nakon aprilskog upisnog roka, u maju, a ima za cilj utvrditi prije svega emocionalnu zrelost djeteta. Razgovor sa djetetom obavljaju pedagog i nastavnik razredne nastave", pojasnila je za Oslobođenje Nihada Čolić, stručna savjetnica u ovom ministarstvu.

Napominjemo da je prilikom upisa djeteta u školu obavezno donijeti izvod iz matične knjige rođenih, zatim ljekarsko uvjerenje, ne starije od 6 mjeseci, te uvjerenje o obaveznom predđkolskom programu

Upis će se obavljati u prostorijama osnovne škole na osnovu navedene dokumentacije.

Za sve dodatne informacije, roditelj/staratelji se trebaju obratiti osnovnoj školi u koju imaju namjeru upisati svoje dijete.

Treba dodati i da će se drugi rok za upis učenika u prvi razred osnovne škole organizovati u augustu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije