Testirano više od 1.000 prvačića: 322 mališana imaju poteškoće u govoru

Radiosarajevo.ba
Testirano više od 1.000 prvačića: 322 mališana imaju poteškoće u govoru
Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji s humanitarnom organizacijom SOS Kinderdorf Internacional i ove godine nastavlja realizaciju projekta govorno-jezičke rehabilitacije novogradskih učenika s poteškoćama u govoru.

Tretmanom je obuhvaćeno oko 300 učenika prvog razreda iz svih osnovnih škola s područja Novog Grada.

Nastavkom ovog projekta djeca koja su započela tretmane u ranom uzrastu omogućit će se da preveniraju i isprave poteškoće u govoru, posebno kada su u pitanju izgovori određenih glasova i blaži oblici mucanja.

Pilot-projekt započet je u 2014. godini, a imajući u vidu da se radi o projektu čiji su efekti vidljivi i korisni za učenike, te da je postignut značajan napredak, projekt je nastavljen i u školskoj 2016./2017. godini.

„Procjena govorno-jezičkog statusa učenika prvog razreda 14 osnovnih škola obavljena je u septembru prošle godine. Od testiranih 1.091 djevojčice i dječaka, kod 322 je utvrđena potreba za govorno-jezičkom rehabilitacijom. Procjenom je obuhvaćena jezička razvijenost, fluentnost govora i artikulacija glasova“, kazao je Tajib Delalić, v. d. pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za obrazovanje, kulturu i sport.

Dodao je da je u toku edukacija roditelja i nastavnika kako bi se roditelji djece kod koje su utvrđene poteškoće uključili u proces rehabilitacije te dobili materijal i upute za rad s djecom kod kuće.

Kontinuitet projekta jezičko-govorne rehabilitacije, koji Općina Novi Grad provodi već tri godine, od velike je važnosti, jer se radi o procesu koji zahtijeva dugoročan i individualni rad s djetetom, kroz vježbe slušne percepcije, razvoja oralno-glasovnog govora, razvoja jezika, razvoja čitanja i pisanja i vježbe za fluentnost govora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije