Uniforme sarajevske policije: Mulabdić i Pećanac odgovorili bh. konzorciju

A. D.
Uniforme sarajevske policije: Mulabdić i Pećanac odgovorili bh. konzorciju
FOTO: Radiosarajevo.ba / MUP KS-a

Nakon što je bh. konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme najavio da je zbog nabavka uniformi sarajevskoj policiji pokrenuo aktivnosti oko podnošenja tužbi i to zbog kršenja Ustava i zakona od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, reagirali su iz kabineta ministra MUP-a Vedrana Mulabdića.

Podsjetimo, konzorcij koji čine MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka, saopćili su da danas praksi imamo situaciju da policijski službenici u Kantonu Sarajevo imaju u potpunosti različite uniforme od policijskih službenika u drugim kantonima, čime se krši Ustav FBiH.

Kako su obrazložili MUP KS-a je 2013. godine usvojilo Pravilnik o uniformi za specijalne geografske uslove MUP-a KS kojim je, umjesto samo nekih, specijaliziranih, propisan izgled svih vrsta uniformi, a ne samo dopunskih dijelova i posebnih uniformi, kako to decidno propisuje federalna Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi.

Iz kabineta ministra Mulabdića su za Radiosarajevo.ba odgovorili da je Pravilnik iz 2013. godine, a da je ministar Mulabdić došao 30. maja 2016. na ovu dužnost.

"On sa ovim dijelom nema nikakvog doticaja niti je u tome učestvovao, a i Uprava policije je sada samostalna, tako da i nabavka uniformi ide tako. U svakom slučaju nije bilo prijedloga za izmjenu Pravilnika", rečeno nam je iz Mulabdićevog kabineta.

Nermin Pećanac, koji je tada bio na dužnosti ministra MUP-a KS-a, rekao je za Radiosarajevo.ba da je sve išlo po Zakonu o javnim nabavkama te da su čak raspisani i međunarodni tenderi. On smatra da nije došlo ni do kršenja Zakona ni Ustava.

Bh. konzorcij: Uniforme sarajevske policije suprotne Ustavu FBiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije