Uložen značajan novac: Pogledajte obnovljeni Studentski dom Nedžarići    

3
Radiosarajevo.ba
Uložen značajan novac: Pogledajte obnovljeni Studentski dom Nedžarići     
Foto: Vlada KS / Studentski dom Nedžarići

Obnovljeni Studentski dom Nedžarići, koji je dio projekta obnove 40 javnih objekata na poboljšanju energetske efikasnosti i kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo, danas je zvanično otvoren. 

Projekt obnove Studentskog doma Nedžarići proveli su Vlada KS i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, uz finansijsku podršku Europske unije i  Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Vlade Austrije.

Radovi su obuhvatali toplinsku izolaciju fasade, zamjenu dotrajalih prozora i vrata, ugradnju energetski učinkovite rasvjete i poboljšanje sistema grijanja. Vrijednost investicije je oko 1,9 miliona KM. 

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Dom u Nedžarićima postaje izolatorij, iseljavanje studenata već počelo

Dom u Nedžarićima postaje izolatorij, iseljavanje studenata već počelo

 Obilježavanju završetka radova prisustvovali su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl, direktor JU "Studentski centar" Sarajevo Amar Dovadžija i studenti iz Udruženja Studentskog centra Sarajevo.  

"Drago mi je što EU može podržati energetsku učinkovitost u 40 javnih zgrada koje uključuju škole, vrtiće, ambulante i studentske domove kao što je ovaj danas.

Ove intervencije će dovesti ne samo do obnove javnih zgrada i doprinijeti smanjenju računa za energiju, već će također smanjiti emisije stakleničkih plinova i poboljšati kvalitetu zraka. Ovi napori će biti dodatno podržani kroz paket energetske podrške za Zapadni Balkan koji je predsjednica Von der Leyen najavila prilikom svoje nedavne posjete BiH.

Paketom se kratkoročno predviđa 70 miliona eura za saniranje posljedica većih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva u Bosni i Hercegovini, a srednjoročno će ubrzati prelazak na pouzdanije izvore energije", rekao je ambasador Sattler.  

 Ministar Hadžiahmetović je stavio fokus na promociju energijske efikasnosti kao značajnog faktora u cilju smanjenju emisija zagađujućih materija u zrak, te ovom prilikom izjavio da danas, na dan kada obilježavamo završetak radova obnove Studentskog doma u Nedžarićima, koji je sada moderniji i energijski efikasniji, u svijetu se obilježava Svjetski dan čistog zraka.  

Šefica ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl izrazila je zadovoljstvo što uz podršku i finansiranje od strane EBRD-a,  Kanton napreduje u poboljšanju energetske efikasnosti javnih zgrada.  

Amar Dovadžija, direktor JU "Studentski centar" se zahvalio Vladi KS, Europskoj uniji na čelu s ambasadorom Sattlerom i EBRD-u, te je naglasio da su se nakon 27 godina čekanja konačno uložila značajna sredstva u obnovu studentskog doma gdje boravi najosjetljivija populacija, naši studenti i studentice.  

Studentski dom u Nedžarićima jedan je od najvećih javnih objekata u KS koji je obnovljen u sklopu projekta energetske efikasnosti u cilju poboljšanja kvaliteta zraka.

Projekt se finansira s dva miliona eura bespovratnih sredstava od EU i osam miliona eura kreditnih sredstava od EBRD-a.

U svrhu efikasnije implementacije projekta EBRD je osigurao sredstva tehničke podrške u iznosu od 1.130.000 eura i to putem Vlade Austrije i Posebnog dioničarskog fonda EBRD-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije