Uklanjanje bespravnih objekata na području Općine Centar

Radiosarajevo.ba
Uklanjanje bespravnih objekata na području Općine Centar
Foto: Općina Centar / Jukićeva ulica

Općina Centar Sarajevo je u protekle tri godine snažno krenula u borbu protiv nelegalno postavljenih bilboarda, svijetlećih displeja i panoa, ali i bespravne gradnje i zauzimanja javnih površina općenito.

Putem inspektorata Općine Centar procesuirano je na desetine nelegalno postavljenih displeja, bilboarda i objekata, a donesene su i odluke kojima se reguliše ova oblast.Tokom kontrole terena, utvrđeno je da je na spoju ulica Jukićeva i braće Begić bez neophodnih odobrenja oko postavljenog kioska dograđen arminarano betonski objekat.

Nakon provedenog postupka inspektorata, Općina Centar je izdala nalog za uklanjanje koji su radnici građevinske firme „Bosman“ realizovali 11. maja 2020. godine.

Doneseno je i pravosnažno rješenje o uklanjanju objekta na Prvoj transverzali u ulici Halida Kajtaza.

Ministarstvo saobraćaja - Direkcija za puteve KS dostavila je Općini Centar Izjavu kojom se odriče prava na žalbu na Rješenje kojim se Kantonu odobrava uklanjanje građevine-stambenog objekta sa dvije stambene jedinice u Ulici Halida Kajtaza 2 i 4, a da bi „mogli što hitnije krenuti u realizaciju rušenja navedenog objekta".

S obzirom da je izjava dostavljena na protokol Općine u petak, 8. maja 2020. godine, u 14.14 sati (radno vrijeme Općine je do 14.30 sati), Služba za urbanizam i zaštitu okoliša je, nakon što je ovu Izjavu zaprimila danas, odmah stavila pečat pravosnažnosti na rješenje o uklanjanju predmetne građevine.

S obzirom na najviši značaj projekta izgradnje Prve transverzale za Kanton Sarajevo i Općinu Centar, što bržim rušenjem navedenog objekta od strane Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo-Direkcije za puteve KS stvaraju se imovinsko-pravne osnove za početak radova na izgradnji dionice od ulice Halida Kajtaza do Ulice Braće Begić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije