Ukinute epizode "Upozorenje" i "Pripravnost " u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Ukinute epizode "Upozorenje" i "Pripravnost " u Kantonu Sarajevo
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Ministar Čedomir Lukić, u funkciji predsjednika Operativnog štaba, donio je Naredbu o ukidanju druge epizode “Upozorenje” i prve epizode “Pripravnost” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku za Kanton Sarajevo.

Razlozi za donošenje ove naredbe su činjenice da je putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka, zabilježen pad vrijednosti čvrstih čestica u zraku – PM10 tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, te da je Federalni hidrometeorološki zavod u Kantonu Sarajevo prognozirao nestabilnu vremensku situaciju u sarajevskoj kotlini.

Tokom jučerašnjeg dana automatske stanice za mjerenje kvalitete zraka zabilježile su: na Vijećnici prosječnu dnevnu vrijednost PM10 od 32µg/m3, na Ilidži od 72 µg/m3, na Otoci od 31µg/m3 i Bjelave od 49 µg/m3, a da su danas na automatskim stanicama na Vijećnici izmjerene vrijednosti od 17 µg/m3, na Ilidži 15µg/m3, na Otoci  13µg/m3 i Bjelavama 22 µg/m3.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nastavlja kontinuirano pratiti vremenske prilike i koncentracije zagađujućih materija u zraku, te će u skladu s razvojem situacije postupati prema odredbama Plana interventnih mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije