Blizu 2.000 učenika i nastavnika će gledati predstave u NPS

Radiosarajevo.ba
Blizu 2.000 učenika i nastavnika će gledati predstave u NPS
Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine i tokom oktobra 2017. godine nastavljene su posjete učenika osnovnih škola sa područja Centra predstavama u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Planirano je da tokom ovog mjeseca oko 350 učenika i nastavnika iz sedam osnovnih škola besplatno pogleda dvije predstave.

Riječ je o zajedničkom projektu koji traje od 2009. godine i ima cilj djeci približiti
pozorišnu umjetnost i vrijednosti koje ona promovira. Istovremeno, sredstva koja Općina izdvaja Narodnom pozorištu za tu namjenu, od velikog su značaja za kvalitetniji i uspješniji rad ove institucije kulture.

Učenici sedmog razreda osnovnih škola Isak Samokovlija, Alija Nametak, Silvije
Strahimir Kranjčević i Hasan Kikić su u srijedu, 4. oktobra 2017. godine imali priliku
prisustvovati izvođenju opere za mlade Ježeva kuća na sceni Narodnog pozorišta.

Muziku je komponirao Zlatan Vauda, a libreto napisao, prema stihovima Branka Ćopića, Jovan Aleksić. Operom će dirigirati maestro Dario Vučić. Režijsku postavku potpisuje Ferid Karajica, a solisti su: Denis Isaković, Marko Kalajanović, Aida Čorbadžić, Leonardo Šarić, Amir Saračević i Ivan Šarić. Uz soliste nastupa i Hor opere Narodnog pozorišta uz klavirsku pratnju Aide Mušanović-Arsić i Nenada Tešića.

Izvođenju baleta Omer i Merima koji je nastao u koreografiji i režiji Belme Čečo-Bakrač prisustvovat će učenici osnovnih škola Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak, Nafija Sarajlić i Vladislav Skarić. Velika i nezaboravna ljubav dvoje mladih opisana u baladi Omer i Merima bila je najveća inspiracija za kreiranje ove baletne predstave.

Priča je to o čežnji, nadi i očekivanju nikada ispunjenog sna. Balada Omer i Merima kao dragulj naše kulturne baštine sinonim je jednog vremena, ali i metafora jedne univerzalne i svevremene ljubavi.

U režijskoj i koreografskoj koncepciji izazov je bio oživjeti bosansku čaršiju s kraja 18. stoljeća i udahnuti scenski život senzualnim likovima ove predstave.

Običaji, tradicija, nepisana pravila koja u društvu određuju i uređuju sistem vrijednosti u suprotnosti su sa emocijama i htijenjima glavnih likova u predstavi Omer i Merima koje igraju Milan Rus i Tamara Ljubičić.

Podsjećamo da je i ove godine Općina Centar u svom budžetu obezbijedila 8.000 KM za tu namjenu. Sve predstave koje se izvode za osnovce pažljivo su odabrane, pri čemu se prvenstveno vodi računa o primjerenosti sadržaja njihovom uzrastu. Planirano je da u toku ove godine oko 1850 učenika i nastavnika besplatno pogleda predstave u Narodnom pozorištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije