Lutkarsko pozorište za odrasle: Jedinstvena i originalna opera Trubadur

V.A.Z.
Lutkarsko pozorište za odrasle: Jedinstvena i originalna opera Trubadur
Nikola Blagojević / Lutkarska opera "Trubadur"
Zaista poseban teatarski doživljaj na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu MESS priredili su nam gosti iz Italije.

Campagnia Marionettistica Carlo Colli & Figli u svom posjedu ima više od 3.000 marioneta, a u svom repertoaru na desetine lutkarskih predstava koje "nisu dječije", odnosno tretiraju teme poput standardnog teatra. 

Njihova predstava Trubadur u sklopu MESS-a, odigrana je u Pozoruištu mladih u Sarajevu, instituciji koja ima višedecenijsku lutkarsku tradiciju i tehničke mogućnosti za ovakve produkcije. 

Autor i redatelj  Eugenio Monti Colla, vremešni  je lutkarski velemajstor koji i u osmoj deceniji života ravnopravno sudjeluje u izvedbi  predstave zajedno s još 12 drugih animatora. Njihove marionete izvele su nam prolagođeno izdanje  opere Trubadur.

Nakon prvih desetak minuta "navikavanja" na netipičan, drukčiji medij predstavljanja opere  koji nameće drugačiju senzibilizaciju sa zbivanjima na sceni, ono što je uslijedilo bilo je uživanje u dobroj predstavi. 

Na sceni su se nizali dueti, sola, masovne scene,  izmjenjivale raskošne kulise nostalgične likovnosti, a bogato kostimirane lutke na nitima predočile su nam najljepše arije iz opernog remek djela Giuseppea Verdija.  Čak i samo slušanje bilo je zadovoljstvo, s obzirom na to da je kao muzički predložak korišten  antologijski snimak Trubadura iz MiIanske Scale, u kojem glavnu sopransku rolu pjeva legendarna Maria Callas,  tenor je Giusepe di Stefano, a dirigira Herbert von Karajan.   

"Kada lutke na sceni zamjenjuju ljude, one tada poništavaju zakonitosti teatarske 'ceremonije' – nije tu riječ o imitaciji čovjekove gestikulacije i njegove tjelesnosti, već o simbolu metafizičke stvarnosti, simbolu plutajuće forme koja oživljava kroz poeziju materije. Svojim pokretima lutke donose iznenađenje, iluziju i čaroliju", napisano je u pratećem tekstu.

Gostovanje poznate talijanske lutkarske trupe ostat će upamćeno po svojoj posebnosti, a ko zna, možda ovo bude poticaj i domaćim lutkarima za traganje za novim formama i publikama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije