Učenici će 20. juna polagati jezike, a sutradan matematiku

Fena
Učenici će 20. juna polagati jezike, a sutradan matematiku
U Kantonu Sarajevo u ovoj školskoj godini deveti razred završava oko 3.800 učenika raspoređenih u oko 180 odjeljenja.

Očekuje se da će toliko učenika i polagati eksternu maturu koja je najavljena za 20. i 21. juni.

Lamija Husić iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a kaže Feni da će ovo biti četvrta godina kako učenici u Kantonu Sarajevo polažu eksternu maturu, a napravljene su određene izmjene u odnosu na ranije godine.

"Ukinuli smo izborne predmete, tako da učenici polažu maturu iz bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika i književnosti, matematike i prvog stranog jezika, koji je i za ovu generaciju prvenstveno engleski" kazala je.

Dodaje da će prvog dana (20. juni) učenici polagati jezike, a drugog dana (21. juna) matematiku. Rezultati će biti poznati istog dana do 19 sati, a 24 sata po okončanju mature bit će poznati konačni rezultati.

"Matura se boduje s po deset bodova za svaki predmet. Učenik tako na maturi može ostvariti maksimalno trideset bodova, a to je jedan od kriterija kojim ćemo bodovati prilikom upisa u prvi razred srednje škole" kaže Husić.

Podsjeća da su među kriterijima, važnim za upis, i opći uspjeh u posljednje četiri godine školovanja i zaključne ocjene u posljednje dvije godine školovanja iz tri predmeta relevantna za određenu vrstu srednje škole.

Navodi da su tako npr. za gimnaziju relevantne ocjene iz b/h/s jezika i književnosti, matematike i prvog stranog jezika, dok su za medicinsku relevantni b/h/s jezik i književnost, biologija i hemija. Za škole građevinskog usmjerenja, elektro i mašinske to su b/h/s jezik, matematika i fizika.

Husić ističe da su u resornom kantonalnom ministarstvu zadovoljni rezultatima što su ih postizale ranije generacije svršenih osnovaca na eksternoj maturi, ali i naglašava da se još mora raditi na osiguranju maksimalno objektivnih uvjeta za polaganje eksterne mature.

"Učenici se ozbiljno pripremaju, nastavnici im ukazuju na šta treba da obrate pažnju. Naš zadatak je da, u tehničkom smislu, dodatno unaprijedimo polaganje mature"  naglašava.

Kao benefit eksterne mature navodi činjenicu da se može ostvariti gotovo trećina od ukupnih bodova potrebnih za upis u srednju školu (30 od maksimalnih sto). To, kako je kazala, nije mala stvar.

Eksterna matura je završni ispit za učenike koji su s uspjehom završili devetogodišnje obrazovanje, ovo će biti četvrta godina da se u Kantonu Sarajevo organizira to polaganje, a stručnjaci smatraju da se već ustabilio u ovdašnji obrazovni sistem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije