Performans srednjoškolaca: Odlazimo!

Anadolija
Performans srednjoškolaca: Odlazimo!
Nekoliko desetina srednjoškolaca danas je u sklopu performansa simbolično otišlo iz Banje Luke kako bi ukazali na problem odliva mozgova iz Bosne i Hercegovine.

Učenici banjalučkih srednjih škola performans su izveli na Trgu Krajine, noseći transparente na kojima su ispisali poruke da odlaze i da se neće vratiti.

"Ovo je nešto čime želimo da skrenemo pažnju vlastima da nam je dosta više svega. Pet godina smo tražili da nam se ispune potrebe. Nisu to želje ni hirovi, nego ono što nam je stvarno potrebno da bismo mogli funkcionisati u ovoj državi. Pet godina ništa nisu uradili i nama je sada dosta svega i sada kolektivno srednjoškolci BiH napuštaju zemlju", izjavila je Bojana Mitrović, PR banjalučke regije Mreže savjeta učenika Republike Srpske.

Ovakvi performansi održavaju se od 9. maja kada je održan prvi u Sarajevu, a nakon toga i u drugim gradovima BiH.

"Nažalost politika koju vodi vrh naše države, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-s, Republički pedagoški zavod nas tjera na ovakve poteze. Nismo zadovoljni tom politikom, ali težimo da je promjenimo. Nadam se da će se neko nakon ovoga zapitati da li je ono što rade dobro", rekao je Aleksandar Jelić, predsjednik Savjeta učenika banjalučke Gimnazije.

Na pitanje da li će otići kaže da mu srce govori jedno, a mozak drugo. Voli državu u kojoj živi i zbog toga i učestvuje u performansu jer se nada da će jednog dana neko poslušati mlade i da će biti bolje za sve. Nastavit će školovanje na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci, na master studije definitivno će otići u inostranstvo, nakon čega se planira vratiti u BiH.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije