Zemaljski muzej BiH uskoro u novom ruhu

Anadolija
Zemaljski muzej BiH uskoro u novom ruhu
Danas je prezentiran projekt "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu“, čiji je cilj podrška obnovi Zemaljskog muzeja kroz restauraciju i preventivnu konzervaciju.

Projekt implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, a sredstva u iznosu od 625.000 dolara donirao je Cultural Heritage Center američkog State Departmenta preko Fonda američkih ambasadora za zaštitu naslijeđa.

Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika istaknuli su da je ovaj projekt rehabilitacije od izuzetnog značaja, ne samo za identitet grada Sarajeva nego i za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu.

Mirela Mulalić Handan, pomoćnica izvršnog dužnosnika za naslijeđe u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, objasnila je da će se projektne aktivnosti provoditi u fazama u trajanju od tri godine, a glavne aktivnosti projekta su: preventivna konzervacija, koja će se provoditi u dvije faze, restauracija krovova na zgradama u kojima su smještena odjeljenja za arheologiju i prirodne nauke, restauracija zidnih stropnih slika u Odjeljenju za prahistoriju i djelimična restauracija stolarije.

"Prošla godina je bila pripremna faza. U ovoj, 2016, planirana implementacija djela, a na preventivnoj konzervaciji i kompleksa Muzeja koja podrazumijeva osiguranje uvjeta sigurnosti kompleksa te aktivnosti u vezi s restauracijom krovova na zgradama gdje su smještena odjeljenja za arheologiju i prirodne nauke, kao i restauraciju betonske balustradne ograde kompleksa“, pojasnila je Handan.

Istaknula je da su kolekcije koje čuva Zemaljski muzej svjedočanstvo kulturnog identiteta svih naroda u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije